elmusa

‘Un dia de pel·lícula’ per Toni Moriana

Qui m’anava a dir a mi que formaria part d’una pel·lícula? I si la pregunta ja em sona estranya, qui diria que eixiria fent allò que més m’agrada? Doncs bé, intentaré contar-vos el que em va passar el dissabte 8 de novembre.

El director de cinema Pol Rodríguez volia rodar una pel·lícula titulada “Camí a casa”, un llargmetratge que transcorria pels carrers del Comptat, l’Alcoià i la Vall d’Albaida. I entre altres coses, a la pel·lícula eixiria una escenificació de l’entrada de moros i cristians de Cocentaina i una partida de pilota.

Així que, l’equip de rodatge es posà en contacte amb el Club de Pilota Valenciana de Cocentaina, club en què porte 8 anys com a jugador, per gravar una escena on necessitaven pilotaris. La partida tindria lloc a la localitat de Quatretondeta, un poble del Comptat situat a uns 15 quilòmetres de Cocentaina amb menys de 200 habitants i que havia vist nàixer el director del film.
Encara no eren ni les 7 del matí i Rafa (company del Club de Pilota) i jo ja estàvem a Quatretondeta. Allí mateix ens reunirem amb altres jugadors de pilota de les comarques del sud, amb gent que faria de figurants,  amb els actors José Sacristán, Laia Marull, Sergi López, i el director Pol Rodríguez i tot el seu equip tècnic.
 
Toni Moriana amb els actors Laia Marull, José Sacristán i Sergi Lopez. Fotografia Toni Moriana
 
Una vegada fetes les presentacions pertinents, ens disposàrem a preparar-nos les mans, un ritual en què es tarda aproximadament una hora i que cada jugador fa d’una manera diferent, ja que cadascú  té  les seues manies i peculiaritats.

En alguna escena que gravàrem l’actor Sergi López feia de jugador de pilota, i per tant vam haver d’ensenyar-lo a protegir-se les mans. Una vegada preparats, els jugadors i els actors vam passar una estona al carrer jugant i explicant les normes i el funcionament d’una partida mentre es gravaven altres seqüencies.

Als 20 minuts d’estar allí jugant, vingué un ajudant del director i em digué que havien de gravar una seqüència en què un pilotari apareix de figurant al fons escalfant en la paret. Mentre gravaven eixa seqüència jo estava nerviós ja que no havia estat mai part d’una pel·lícula. Per tant, vaig seguir les seues ordres i em vaig col·locar a la meua posició per gravar eixa escena, i vaig començar a pilotejar contra la paret quan el director cridà ‘ACCIÓ’!
 
Com totes les escenes vaig observar, l’escena on jo eixia es gravà unes 6 o 7 vegades.  Ací es pot contemplar l’exigència del director en què tot eixira a la perfecció.  Però tot no acabava ací, encara quedava el plat fort del matí, on tots els jugadors que ens trobàvem a Quatretondeta havíem de jugar una partida de la modalitat de perxa.
 
Estava el carrer ple, molts espectadors veient el joc, i començaren a gravar la partida, on Sergi López va fer el que va poder per jugar a pilota. Això sí, encara que era la primera vegada que jugava, fou bonic i divertit ensenyar-li a jugar, ja que Sergi és una persona agradable i divertida i, a més a més,  s’ho agafava amb gana i interés.  
 
La veritat és que porte molts anys dins el món de la Pilota, i aquesta vivència és una de les més boniques que m’han passat, per a mi un dia inoblidable on vaig poder ensenyar gent que no coneixia el nostre esport i a més a més vaig poder viure en primera persona com es grava una pel·lícula, i què és estar immers a una gravació de cine. 

Toni Moriana
C.P.V. Cocentaina