Fem Pilota - Capçalera

'Senya d'identitat' per Ruben Miravalles

Com cada cap de setmana em dispose a preparar-me la motxilla per a anar al Trinquet a jugar la partida de pilota, en el meu cas, la modalitat del Raspall. He estat tota la setmana seguint la planificació d’entrenament compaginada amb el meu treball, l’ensenyament de la natació, que a dia de hui és el que em dóna de menjar i m´assegura uns ingressos fixes per  poder sobreviure.
 
No és fàcil trobar temps per poder complir al màxim cada entrenament i quan trobe eixe temps he de reconèixer que l´estat físic i anímic no són els mateixos que si et dedicares única i exclusivament a l´activitat de la pilota. No obstant això, intente donar el màxim i superar-me en cada entrenament.
 
En acabar la partida torne a casa amb mils de dubtes que de segur tot aficionat i amant a aquest esport es pregunta a ell mateix. Per què la pilota està tan oblidada per una bona part dels Valencians? Per què és un esport tant desconegut?.
 
El mes passat assistírem alguns jugadors a la Gala que cada any celebra el diari “Las Provincias”,  ja que ens havien convidat perquè la pilota havia sigut premiada, i com és habitual les màximes autoritats eixiren a fer el seu discurs. Si alguna cosa em va quedar clar d´aquell discurs és que la paraula “Senya d´identitat” es repetia una i altra vegada. Una senya d´identitat oblidada per tots, no sols a nivell televisiu sinó també a nivell econòmic. Segons el diari El Mundo l'Open 500 de Tennis va rebre 15 milions d´euros entre 2009 i 2013 en forma d´ajudes públiques per part de la Generalitat Valenciana. Possiblement amb menys de la meitat d’eixes ajudes la pilota valenciana estaria en un millor lloc, però és evident que la senya d´identitat no la sentim tots de la mateixa manera.
 
Em quede amb una frase del gran Paco Genovés: “Al País Basc la pilota la viuen de casa en casa, per contra, ací a València la trobem casa sí casa no”. Un clar exemple el tenim amb els nostres veïns bascs on després de desaparèixer el canal Nitro s´han fet un lloc a la Sexta els matins dels diumenge amb 2 hores de retransmissió de partides. Si no lluites per allò que estimes, mai ens escoltaran. Per desgràcia, nosaltres estem encara lluny de tot açò.
 
Jo tinc clara la meua senya d’identitat...i tu?

Ruben Miravalles
Pilotari