elmusa

Pilota, futur, música i esperança! per Victor Ferreró

Avui jugue la primera partida periodística de la meua vida. Estic nerviós, no sé si estic preparat i tinc por que els professionals del circuit em critiquen per clavar-me on no toca, però tot i això, amb tota la meua humilitat, m'agradaria compartir amb vosaltres les meues reflexions al voltant de dos mons molt diferents i a l'hora molt pareguts.

Música i Pilota, aquest és el binomi que m'agradaria tractar, dues de les meues debilitats, dos dels trets culturals més importants que tenim al País Valencià. Dos mons que hem pogut veure units per exemple a iniciatives com 'Cançons al dau', un cicle de concerts on alguns dels cantautors més representatius de la música en valencià actuen als trinquets; o per altra banda, els campionats de pilota que es fan al Festivern o al Feslloch.
 

Cançons al dau a Oliva. Fotografia de Frediesport
 
També podem trobar altre tipus d'iniciatives que interconnexionen de forma molt destacable els dos universos i que em pareixen ineludibles a un article que parle de música i pilota valenciana, com són les referències tant líriques com visuals que des d'alguns grups musicals han fet al nostre esport. Obrint Pas a La vida sense tu, Orxata a Colp a colp, Bajoqueta Rock a Juga al trinquet...o VaDeBo, grup del qual forme part i al qual vam triar el nom per la connotació cultural que tenia la mítica expressió utilitzada abans de començar un quinze.

Per tant, si aquesta connexió farcida d'exemples funciona, per què no continuem reforçant-la? Però de veres.    

Cal omplir els trinquets i cal omplir els concerts, cal que la gent que es dedica a aquestes disciplines puga tindre unes condicions dignes que els ajuden a créixer i a millorar l'espectacle, cal que els mitjans de comunicació donen un espai decent i no paràgrafs amagats. Cal que deixem de parlar i comencem a actuar.

Unim forces i mobilitzem-nos per participar, al cap i a la fi és la gent la que marca les tendències. Per això, ja que tenim una cultura creativa, crítica i autòctona, aprofitem-la i donem-li el suport que es mereix.
 

Victor en concert. Fotografia de Irisolaria
 
Tanqueu els ulls i imagineu un lloc on les xiquetes van a escola amb samarretes de pilotaris en compte de futbolistes; o on els menuts fan playbacks d'Atupa en compte de Juan Magan. Imagineu un lloc on es defensa allò que és nostre. Imagineu una societat sana i plena de valors com els que defensen la pilota valenciana i la major part dels grups que canten en valencià.

Què us pareix, comencem una nova partida? 

Victor Ferreró
Guitarra de VaDeBo