Fem Pilota - Capçalera

Titín III

PilotaVeu.
 
El passat diumenge, 5 d’octubre, vaig estar al comiat de Titín III, un dels grans de la pilota basca. Aquest homenot de 45 anys acaba de retirar-se de la pràctica professional. Va néixer a un poblet de la Rioja, Tricio, que no arriba als 400 habitants.

Però, els qui sou seguidors d’aquest esport, sabeu massa be qui és. Del que vull parlar és del tractament que se li dóna a la pilota més al nord d’on estem. I no és crítica destructiva, ni molt menys, es tracta d’agarrar el que ens convinga i fer-ho igual o millor.

Aquest viatge el vaig compartir amb jugadors d'ací com Mezquita i Dani, a més del pare d'aquest. I, no cal dir la impressió tant positiva que es van emportar.
 
Dani, Martinez de Irujo i Mezquita. Foto: Museu de la Pilota del Genovés
 
No és estrany que una figura siga perseguida per a fer-se una foto amb ell, això va passar davant nostre quan va aplegar Irujo a les rodalies del frontó. No és estrany vore en la premsa 25 fulls dedicats al jugador que es retirarà. Juntament amb l'entrada, d'entre 20 i 30€ es regala un llibre sobre el jugador. No és estrany que pugues endur-te un parell de pilotes signades per grans figures com Irujo i Barriola, ni que el frontó estiga ple de gom a gom hora i mitja abans de la partida, tenint en compte que caben quasi dues-mil persones.

 (Dalt)Els mitjans de comunicació que cobrien l'acte. El frontó es va omplir (foto inferior). Fotos: Museu de la Pilota del Genovés
 
Tampoc és estrany que el jugador que participa en la segona partida, la de les 18,15 h., estiga al frontó a les 16,00 h., o que als voltants del frontó hi haja gent des del mig dia, com nosaltres. No és estrany que huit fotògrafs estiguen a l'aguait de qualsevol cosa que passa al voltant del jugador, que la televisió basca retransmeta en directe l'esdeveniment o que infinitat de personalitats vagen a vore-ho, a més d’infinitat de companys del jugador al llarg de la seua carrera esportiva. I no és estrany que pugues compartir unes rialles amb Barriola, Jaunarena, Zabaleta, Berasaluze II, Irujo o Ezkurdia, mentre ens fem fotos o contem batalles sobre la pilota valenciana, la qual coneixen, i prou més del que puguem pensar-se. I no és estrany que, després de viure tot allò, recapacites i pensem que ací, per unes coses o altres, encara estem com estem.

I, després de valorar-ho, arribar a què tot és qüestió de serietat i tindre les coses clares.
 Titin III i Martinez de Irujo. Fotos: Museu de la Pilota del Genovés
 
David Sarasol
Director Museu de la Pilota del Genovés