Fem Pilota - Capçalera

La pilota valenciana a Bellreguard: una proposta didàctica

Aquest és el títol del meu Treball de Fi de Grau i es tracta d’una proposta didàctica de pilota valenciana per als centres educatius de Bellreguard. 

Per un costat, recull les mil i una històries dels pilotaris, aficionats, carrers, trinquets i parets bellreguardiens que donaren i donen força a una passió, un amor i una tradició d'un poble que sempre ha donat suport al nostre esport. 

Entre les històries més rellevants està la del retor “el Blanquet” que, pilotari com era, fou apressat i salvà la vida per dur uns guants de pilota a la butxaca. 

Com no, he comptat també amb l'ajuda inestimable de múltiples expilotaris com ara Pellicer, Burguera I i II, Galán i Jan Giner, i d'actuals com Punxa, Canari, Nando i Ivan Seguí, Herrera i Soro III. 

A més, el treball l'he anat construint gràcies a les entrevistes fetes a Emilio Peris, propietari de La Catedral de la pilota i de l'empresa familiar El Zurdo; el president del Club de Pilota Valenciana de Bellreguard, Juan Climent Richart, i l’historiador del poble Juan Antonio Torres Cremades. 
 

Mapa dels centres. Fotografia: Josep Avargues.

A banda de tota aquesta informació que li dóna cos i un sentiment fort al treball, he defensat la meua proposta didàctica de raspall −amb una sèrie d'activitats motivadores− enfocada als alumnes de Primària, en un moment, però que es pot utilitzar també a Secundària, tot buscant tornar-li el resplendor que li pertoca al raspall bellreguardí i, sobretot, a les nostres arrels.

Finalment, per donar-li tota la importància al meu poble, vaig decidir utilitzar al final una frase del fill predilecte del poble, Joan Pellicer i Bataller: “I hi ha un poble saforenc que resulta ràpid i ineludible de descobrir des de qualsevol cim o puntual de les muntanyes que envolten la comarca, amb el seu clar i dreçat campanar, enlairat al bell mig del paradigma de la fronda plana d’horta de tarongers, oberta a l’ample ventall de la mar, i des de la qual millor s’aprecia amb equidistància tota la grandiositat de l’arc de roca viva que arrecera… aquest és Bellreguard”. 

Mira ací el Treball de fi de grau complet La Pilota Valenciana a Bellreguard: una proposta didàctica.
 

Josep Avargues amb Punxa, Emilio Peris i Richart.

          Josep Avargues