Fem Pilota - Capçalera

Sabies que existeix un videojoc de cesta punta?

Sabies Què?

Francesc Fort / València.

Molts de vosaltres haureu jugat al «Pong», aquell videojoc on un puntet quadrat feia de pilota i el jugador controlava una línia, que havia de passar el quadradet a l'altra part de la pantalla. 

Aquell videojoc, considerat per molts el primer de la història, 
va ser programat per un americà que segurament no tenia ni idea de què era el raspall. Però durant els anys huitanta i primers noranta sí que hi hagué programadors que s'inspiraren en la pilota per a les seues creacions.

Lògicament, els primers projectes nasqueren en el País Basc. Segons podem llegir a les investigacions de Julen Zaballa, l'any 1986 ja va aparéixer al mercat dels ordinadors personals un videojoc inspirat en la pilota basca. Era un producte casolà, del que de fet ni tan sols se sap la identitat del programador o empresa distribuïdora.

Bideo-joko
Caldria esperar fins a 1991 per a trobar el projecte més ambiciós pel que fa a l'oci digital i la pilota.
Òpera Soft, una de les empreses més importants de l'estat, va publicar un videjoc inspirat en la «cesta punta» que s'anomenava «Jai Alai».
 

La versió per a PC de l'original videojoc.
 
L'estudi ja havia publicat videojocs esportius amb gran èxit de vendes, però necessitava alguna cosa novedosa per a un mercat saturat de propostes. Necessitaven algun esport on la velocitat fora la protagonista. Veient la introducció de la sèrie de televisió «Corrupción en Miami» van trobar la solució: la pilota basca.

En 
«Jai Alai», rojos i blaus s'enfronten en una de les dos canxes disponibles (País Basc i Miami) i existeix una opció per a jugar amb power-ups, o les càpsules amb habilitats especials tan habituals en els videojocs de karts i que permeten als pilotaris fer llançaments amb superforça, tindre un imant a la cistella o llançar pilotes invisibles.

El producte va tindre adaptacions per a diferents ordinadors, Amstrad, Spectrum, Commodore 64, MSX i PC. Tot i que en el moment d'aparéixer ja estava tecnològicament desfasat, per la qual cosa no arribà a l'èxit dels jocs de futbol, els crítics consideren que es tracta d'un bon videojoc i que adapta la «cesta punta» de manera divertida.

Amb la nostàlgia, molta gent madura ha començat a valorar esta original proposta que ja te vora trenta anys. Un homenatge a l'esport basc programat des de Madrid per una de les empreses de videojocs per a ordinadors de 8 bits més importants de l'època.

*Volem seguir sent el mitjà de referència del nostre esport. Sols amb el vostre suport econòmic podrem continuar informant-vos. Punxa ací i Travessa per PilotaViu, travessa per la pilota valenciana!
 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article