Fem Pilota - Capçalera

Bona acollida de la jornada de Cultura i Pilota Valenciana al Genovés

PilotaViu / El Genovés.

39 persones es van reunir el passat dissabte al Museu de Pilota del Genovés per reflexionar i debatre sobre les aportacions que des de les diferents òptiques culturals s'han realitzat al voltant de la pilota i, també, per poder recollir idees sobre el que espera veure l'espectador quan es relaciona art i la pilota.

La jornada va començar amb la xarrada del fotògraf Txema Rodríguez que va contar com va conéixer la pilota i com es quedar meravellat d'este esport i de tot el que l'envolta. Valora molt la qualitat humana dels esportistes (no hi ha déus inaccessibles) i de la gent de la pilota, en general, ressalta la facilitat per part de tots els responsables per a poder fer el seu treball.

A continuació van tenir l'oportunitat de veure alguns exemples de l'obra de Txema, i dels escultors, Ferran Molió, i Jere i  Marià de Sueca, explicades pels mateixos autors.

Tot seguit, Joan Seguí i David Sararol van explicar, detalladament, l'origen i creació de l'exposició Faixa roja, faixa blava. Van valorar molt positivament que gràcies a esta exposició, hi ha hagut molta gent que ha conegut la pilota per primera vegada.


Joan Seguí, durant la seua intervenció. Foto: Ulisses Ortiz

Després d'un descans, hi va haver una xarrada sobre la visió cultural de la pilota basca. L'antropòloga Olatz González Abrisketa, va fer una dissertació sobre la seua visió del món de la pilota basca i va remarcar la necessitat de fer més recerca i, alhora, la dificultat de dur-la a terme. També va incidir en el fet que el que cal és es seguir jugant i practicant la pilota, així és possible que tornen a aparéixer les condicions per tornar a fer de l'esport, un referent com ho ha estat en el passat. Per a acabar, va donar la seua teoria del perquè de la pilota basca i va fer una mirada retrospectiva sobre el món de la pilota des que es coneix en este nom.

A continuació, David Sarasol va fer una xarrada sobre la creació, inicis i actualitat del museu. El museu és un fons documental de material sobre els jugadors i trinqueters: cartells, anunciadors, partides retransmeses, pilotes, guants, premsa, etc.

Després, va ser el torn de les taules redones: en la primera, es va poder sentir el punt de vista dels diferents mitjans de comunicació i projectes culturals al voltant de la pilota. Principalment, les intervencions van rodar al voltant de la necessitat de creure'ns l'esport per poder donar-lo a conéixer i actualitzar la imatge que es té d'ell. Les opinions van ser diverses, mentre que hi havia qui mantenia que la pilota ha de seguir jugant-se també com s'ha fet històricament, des de la base i fomentar i ajudar els clubs, hi havia altres que demanaven actualitzar la imatge que es té de la pilota i crear nous productes que arriben a tots els públics. La segona de les taules va ser protagonitzada per representants de les arts plàstiques. Jere va recalcar que cal incloure la dona en la pilota, Ferran va parlar sobre la necessitat de donar a conéixer els valors positius que té la pilota: força, noblesa, intel·ligència, respecte... i Marià demana que es busquen camps que trenquen les vies actuals per millorar les condicions actuals de la pilota.


Taula redona amb els artistes. Foto: Museu de la Pilota

En definitiva, tots els assistents van coincidir en l'encert de la jornada, va ser molt profitosa i que cal fer jornades com estes; només així podrem dir que la pilota és completa. La jornada va ser inaugurada per la regidora de Cultura de l'ajuntament del Genovés i el Coordinador de Pilota Valenciana de la Direcció General d'Esport.

*Volem seguir sent el mitjà de referència del nostre esport. Sols amb el vostre suport econòmic podrem continuar informant-vos. Punxa ací i Travessa per PilotaViu, travessa per la pilota valenciana!
 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article