elmusa

Sabies que a l'Argentina hi ha un trinquet valencià?

Sabies Què?

Francesc Fort / València.

San Juan és una ciutat de vora 500.000 habitants situada a prop de la frontera argentina amb Xile. També és l'única ciutat fora de territori valencià que disposa de trinquet. Va ser construït per una família de Xaló, localitat que està agermanada amb San Juan a causa del gran número d'immigrants que marxaren a l'Argentina a principis de segle XX. Fins a la dècada dels 60 va estar obert un trinquet que arribà a tindre a dos-centes persones de públic, la majoria valencianes. Un terratrémol acabà amb el somni de la pilota en l'hemisferi sud.

Com tants altres recintes per a jugar a Pilota, el trinquet argentí tancà les portes i a poc a poc es va degradar. En la dècada dels 90 es va reconstruir però la falta d'afició va portar al fet que actualment s'utilitze com a magatzem del Centre Valencià a l'Argentina.

Segons comenta Víctor Iñúrria, president de la Federació de pilota valenciana en aquell moment, la rehabilitació del trinquet als anys 90 es va realitzar amb la col·laboració de la Generalitat i la Federació, que organitzà tres partides benèfiques per aconseguir fons. Per a la inauguració oficial es va convidar a la Federació i a alguns dels millors pilotaris del moment, que jugaren allà. També s'aprofità el viatge per a contactar amb els pilotaris de la província d'Entre Ríos, que juguen a Manito, una modalitat semblant als Frares.


*Volem seguir sent el mitjà de referència del nostre esport. Sols amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Punxa ací i Travessa per PilotaViu, travessa per la pilota valenciana!

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article