Fem Pilota - Capçalera

Peluco: «El rànquing no és una ferramenta que em valga per a decidir tots els equips»

Escala i Corda

Pau Molins / València.

Peluco és una d'eixes persones que viu pensant en la pilota valenciana pràcticament a temps complet. Ha fet i fa de tot en diferents àmbits de l'esport valencià, i des de fa cinc anys, també és trinqueter de Vilamarxant i ara de Llíria. La setmana passada va visitar el programa radiofònic El Joc del Poble, on va parlar sobre moltes coses. I Peluco, com a trinqueter, no va tindre cap problema en respondre a preguntes sobre la confecció dels equips de la Copa —que novament ha generat certa polèmica— i sobre possibles idees que, segons ell, es podrien implantar per a millorar el format coper. No està d'acord amb la utilització del rànquing (excepte en casos puntuals) i pensa que els grans jugadors com Puchol II no haurien de competir acompanyats de jugadors de la nòmina de la Fundació. A banda, segons comenta, va proposar fer una prèvia, per tal que alguns jugadors que es queden fora tinguen l'oportunitat d'entrar. Estes són algunes de les preguntes i respostes de Peluco. Escolteu l'entrevista completa punxant ací.
 
- Com veus esta edició de la Copa?
És mal d'emparellar. Juguen tot parelles i hi ha jugadors que se n'ixen del cartell, com pot ser Puchol II. Acoblar eixos equips en parelles és difícil, i si a més tens la mala sort que es lesiona algú d'un equip fort... En el cas d'escala i corda ha sigut Marc i en el cas del raspall Ian. A veure a qui fiques pel número 1... això és molt difícil d'acoblar. També és una putada —parlant mal— per a jugadors que estan en un bon nivell com Santi, Fèlix o Pere que no es mereixen quedar fora. Es podria fer una prèvia perquè eixos jugadors no queden fora i tinguen almenys una oportunitat d'entrar. Això cal replantejar-ho i estudiar-ho per a la pròxima Copa que no puga passar. En Marc també ha passat el mateix, que no estava clar que poguera jugar, perquè ja venia en problemes. Això s'ha de pensar abans. També era dubte Nacho, perquè tenia problemes en el muscle esquerre. En el seu cas si que podrà jugar, i en el cas de Marc s'ha quedat fora.
 
- Potser la idea de fer una fase prèvia seria una bona solució.
D'esta manera haguérem afegit tres partides més. Jo vaig posar damunt la taula fer dues semifinals i una final. Els equips podrien haver sigut formats a partir dels mitgers Fèlix, Pere, Santi i un quart que seria rescatar l'equip de De la Vega i Jesús, i posar-lo també en eixe grup. Haguera sigut sacrificar un equip que ja estava dins, però per a sacrificar tres en sacrifiques un. Fas una prèvia, amb dos semifinals i una final, i almenys que s'ho lluiten ells i si estan dins que siga perquè s'ho han defensat i ho han merescut, però que es queden fora així, no per estar fluix, sinó per estar en un nivell que ni estan dalt ni estan baix. És una faena. Caldrà replantejar-ho i per a l'any que ve a veure si es fiquen les piles i es fa millor.
 
- Com es fan els equips?
Ens assentem en una taula tots els trinqueters, que som els que vegem els jugadors i els que organitzem les partides del dia a dia. Som els que sabem com estan els jugadors en el moment de crear el campionat. El que passa que sí que és cert que jo veig les partides de Vilamarxant i de Llíria, Ribera veu les de Pelayo i les de Guadassuar, Mezquita les de Vila-real i Borriana, i el que pot veure més partides és Raül perquè porta (en la Marina) un muntó de trinquets. Segons el que tenim en el cap i el que rendeixen els jugadors en els nostres trinquets anem triant. Hi ha jugadors que, per exemple, a Vilamarxant, no vénen pràcticament en tot l'any. Jo no puc dir que un jugador juga més que un altre si no el veig, però no el nomene perquè no puc saber com està.
 
- També està el rànquing que es va crear. Ajuda?
El rànquing jo crec que pot ajudar si en un moment donat queden dos jugadors i s'ha de triar un, i el 50% creu que ha d'entrar un i l'altre 50% l'altre. Però en principi per a fer els equips no té res a veure.
 
- Apostaries per continuar com fins ara en les competicions oficials i no comptar amb el rànquing.
Sí, per a fer els equips és fonamental. En el rànquing ningú està d'acord... bé, el que està per baix mai està d'acord, pot pensar: eixe perquè està davant de mi si jo li done millor company en el trinquet d'ací o en el trinquet d'allà? És molt complicat.
 
- Però la ferramenta del rànquing ho faria més just, no?
Jo crec que així (com es fa ara) és prou just. Nosaltres volem que es facen bones partides i que estiguen equilibrades.
 
- El rànquing podria servir per a justificar perquè un jugador entra i un altre no?
Per a decidir tots els equips, el rànquing no és una ferramenta que em valga. Almenys en la pilota, en un altre esport no ho sé. Ho hem comentat i no ens val a ningú. Per a decidir per un jugador o un altre perquè estan equiparats, sí.
 
- També és cert que s'hauria de veure com es compten els handicaps cada partida, ja que sabem que s'arreglen sempre perquè estiguen igualades i al millor rest li posen un mitger més fluix.
Sí, de fet jo a Puchol en esta Copa l'haguera posat amb un mitger que no està en la nòmina ni juga partides de professionals. L'haguera posat amb un xiquet com Guillermo o Àlvaro Gimeno. Hi ha molta diferència i jo crec que és bo per a la pilota que a Puchol li fiquen enfrontaments així i que marque història com la va marca Paco (Genovés), que jugava amb el seu germà contra tres. Després les partides cal jugar-les, però jo crec que ara està desequilibrat. Perquè caiga Puchol II jo crec que hauria de caure la semifinal contra Pere Roc II a Vilamarxant, allí ja ho tindria més mal de guanyar (riu).Si teniu problemes per a escoltar el programa a través del reproductor, punxeu ací.

*Volem seguir sent el mitjà de referència del nostre esport. Sols amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Punxa ací i Travessa per PilotaViu, travessa per la pilota valenciana!

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article