elmusa

Sabies que Natalio va guanyar un desafiament de moltes travesses a Ondara, contra dos de la Marina?

Sabies Què?

Paco Durà / Ondara.
 
El jugador de Torrent, Natalio, fou un dels millors mitgers dels anys 70 i 80 del segle XX. Per a ser mitger, no tenia massa blaus, però fruïa d'altres virtuts molt importants. Molt de geni, qualitat important per a la pilota; combatiu i, sobretot, gran jugador; és a dir, que tenia molt de coneixement i com que sabia que no podia dur la pilota a les galeries amb la facilitat que ho feien els altres, es treballava molt el quinze per dins del trinquet, buscant el punt feble del rival, tocant les caretes de l'escala i la muralla quasi sempre, per no donar rebots. I quan tenia el quinze ja adobat, la rematava també a les galeries. O siga que en lloc de fer el quinze de pacte, com els mitgers de potència, tenia l'estratègia de fer-lo en vàries jugades.
 

Per la dreta.Genovés, Carboneret, Llopis, Natalio i Machí. Anys 70. FOTO: Paco Durà
 
Pilotes molt vives i decisives
Natalio era també molt llest per triar les pilotes que li convenien al seu joc. Era un especialista en jugar desafiaments, fins i tot, jugant ell sol contra dos, com el que va guanyar al trinquet d'Ondara el dia 11 d'agost de 1982. Tenia enfront Alberto de Pedreguer i Miguel de Llíber, dos jugadors de la Marina; el primer un escaleter de força, que va figurar en aquella dècada dels vuitanta, en partides de segona fila i també de primera, ben acompanyat en trio. I Miguel era un punter que feia de feridor en moltes partides i també jugava davant. L'expectació fou màxima. El trinquet estava ple de gom a gom i tancaren les portes, perquè no cabia més gent. I per suposat, les travesses foren moltes, com solia ocórrer en aquell temps en este tipus de duels.
 
Però Natalio era molt espavilat a l'hora de fer els desafiaments, que són quasi sempre partides diferents de les habituals, perquè tenen "clàusules especials". I la parella acceptà les condicions de Natalio, que ja tenia 42 anys i, aparentment, ja no era tan perillós.
 
Miguel feria i jugava per baix. I una condició molt important: El de Torrent manava de les pilotes i en va dur dos o tres que botaven moltíssim. I això feia que en jugar-la ell del dau, la feia de manera que botava al sis i mig i se n'anava al rebot amb molta rapidesa, de manera que poques vegades la tornava la parella. Primer, feu Natalio 40-10, amb dos pilotes seminoves. I després en va traure una nova que encara era més "viva" que les anteriors, per sentenciar ràpidament la partida. Total que guanyà Natalio el desafiament, 60-15, davant la decepció dels partidaris de la parella, que n'eren prou a la Marina.

*Volem seguir sent el mitjà de referència del nostre esport. Sols amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Punxa ací i Travessa per PilotaViu, travessa per la pilota valenciana!
 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article