elmusa

Sabies que Genovés va guanyar un desafiament a raspall contra Malonda II i Sanchis?

Sabies que Genovés I va jugar un desafiament a raspall contra Malonda II i Sanchis, les dos màximes figures d'eixa modalitat?

Sabies Què?

Paco Durà / València.

La dècada dels anys huitanta del segle XX fou una de les de major esplendor per a la pilota, degut en gran part a la figura de Paco Cabanes 'Genovés', i d'altres primeres figures. Genovés, a banda de ser el millor en la modalitat d'escala i corda, també es va imposar a les primeres figures del raspall, a les que va guanyar en distints desafiaments, en els que la gent no va cabre als trinquets, a causa de la gran expectació que generaven eixe tipus de duels.

Este desafiament que ens ocupa va ser el dia 22 de febrer de 1980, al trinquet El Zurdo de Gandia, on Paco 'Genovés' es va enfrontar a les dos primeres figures del raspall d'aleshores, Malonda II i Sanchis, rest i mitger, tots dos d'Oliva. La condició era que Genovés trauria, en tots els jocs, amb l'esquerra des del nou (el rest) i amb falta al quinze, és a dir, la pilota havia de botar abans d'arribar a la muralla o la llotgeta del dau. I la superioritat de Genovés va ser aclaparadora, Només cal dir que va guanyar la partida sabatera, 25-0, en poc més de mitja hora. Un desenllaç insospitat, encara que tothom coneixia els poders de Genovés i, encara que jugava a una modalitat diferent de la seua, però que també coneixia per haver-la practicat de menut, el ben cert és que va meravellar a tots, si bé no era fàcil guanyar d'eixa forma tan contundent, essent acomiadat el triomfador amb una ovació de gala, amb tot el públic posat en peu. Una prova més del reconeixement que l'afició tenia davant tot un ídol de masses.
 

Genovés, durant una partida de raspall. Foto: Arxiu Paco Durà

Preus exagerats en la revenda d'entrades i portes tancades
Per descomptat, l'expectació que va generar el desafiament va ser impressionant. El trinquet El Zurdo es va quedar xicotet. Tancaren les portes, quedant-se fora centenars de persones. Es van batre tots els rècords d'assistència d'aficionats, com també de preus en el "mercat negre" de les entrades. Fins i tot, va funcionar la revenda d'entrades. De tal manera, que la crònica d'aquella partida, parlava d'un fet totalment insòlit, ja que arribaren a pagar-se 7.000 i 8.000 pessetes per una entrada en la revenda, quan el seu preu normal seria, màxim, de 100 pessetes, xifres que donen idea de la magnitud que arribaven a tindre en dies així els desafiaments que comptaven amb la presència de Genovés.

*Volem seguir sent el mitjà de referència del nostre esport. Sols amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Punxa ací i Travessa per PilotaViu, travessa per la pilota valenciana!

Comentaris

JCFRC La Safor.
1.

Paco Cabanes fou un regal de Deu a Nosaltres els Valencians. En pilota hi ha una dita : la partida la guanya qui l'arregla.Els dos Malondes es vsren fer amb ell.

Comenta aquest article