elmusa

De roders, maletes i pilota de carrer. Això és com tot arriba a Rafelguaraf

Participa

El proper dissabte 14 d’abril a les 19.00 h tindrà lloc, en col·laboració amb l’Ajuntament i el Club de Pilota de Rafelguaraf, la inauguració de l’exposició i la presentació del nou llibre de pilota valenciana 'Joc, espai i xarxa: Rafelguaraf. De roders, maletes i pilota de carrer', de l’editorial 'això és com tot', i ho farà en un espai tan emblemàtic com el Saló Venècia. Inscrits en la conjuntura comarcal que propicia la Trobada d’Escoles en Valencià de la Ribera, que aquest any se celebrarà al municipi de Rafelguaraf, també ens hi podreu trobar el diumenge 15 d’abril.
 
Això és com tot: cultura popular postcontemporània
Això és com tot vol ser un espai perifèric des d’on treballar la crítica de la cultura popular contemporània i que tracta, per tant, d’oferir diferents punts de vista d’allò que encara està viu en les nostres pràctiques culturals de forma conflictiva, tot tractant de visibilitzar-ho. Ens interessa, per tant, no tant l’activitat esportiva sinó el concepte de joc com a pràctica espontània creativa més enllà de la norma, com a lloc de pràctica relacional capaç de produir nous vincles de sentit entre els seus participants en un espai que passa, així, a carregar-se de significats i afectes.
 
Rafelguaraf: roders, maletes i pilota de carrer
De nou, la nostra investigació es mostra en un relat visual, expositiu i literari, que dóna compte de com el joc de pilota es converteix en tot un exemple de convivència en un espai públic construït per una col·lectivitat. Joc, per tant, possibilitador de pràctiques comunes la continuïtat del qual convé repensar. I Rafelguaraf és l’espai oportú per fer-ho, com a poble de referència en el joc al carrer que ha vist raspades com les de la nissaga dels Plorons, Pepe Norata, Peu de Ferro, Antonio Callaor, Jesús el Murcianet o els germans Martínez Garcia. Poble pioner en la formació d’un club de pilota valenciana de raspall al carrer i en la creació comuna d’un espai popular i lliure de pràctica: el Carrer de la Pilota. A Rafelguaraf, a més, hem tingut l’oportunitat de participar en el gran esdeveniment que ajunta any rere any els socis del club i aficionats en general de diverses generacions: la gran paella estiuenca a la cotxera de Pepe Palmera. Això ens ha permés la introducció d’una novetat: la realització d’un programa-documental, que serà projectat també a l’exposició. Pel que fa al llibre, a més de compartir publicació amb la localitat veïna de Manuel, compta amb una entrevista amb l’escriptor i guanyador del Premi Enric Valor de Novel·la, Víctor Labrado, autor de 'No mataràs', que relata l’esdevenir de l’últim roder del País Valencià, Pepe Carinyo, a qui la seua amistat amb Pepe Plorón va lligar íntimament al poble de Rafelguaraf.
 
Esperem, doncs, veure-vos el proper dissabte 14 d’abril al Saló Venècia de Rafelguaraf. O el dia següent, diumenge 15, a la Trobada d’Escoles en Valencià. L’exposició romandrà oberta fins el 5 de maig. Esteu convidades. 
 
Podeu trobar més informació del projecte editorial en la nostra pàgina web: http://aixoescomtot.com/


Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article