elmusa

Sabies que Joaquín, un dels millors mitgers dels anys huitanta, és el pare de Carlos i Raül?

Sabies Què?

Paco Durà / El Genovés.

Al món de la pilota és relativament habitual trobar una nissaga de jugadors, ja que és un esport prou freqüentat per persones d'una mateixa família. Encara és més habitual en un poble com el Genovés, bressol de grans mites i figures, tant de la modalitat d'escala i corda com la de raspall.

Estem davant d'una d'eixes famílies en les que el pare i dos fills són figures de la pilota, com és el cas de Joaquín Sanchis, qui fou un dels millors mitgers de la dècada dels anys huitanta i noranta, a escala i corda. Ara té dos fills que també disputen partides de primer nivell. Carlos (27 anys), flamant campió de la Lliga Bankia per equips; i Raül (20 anys), tots dos mitgers i punters en primera categoria professionals d'escala i corda i raspall, respectivament.

Alternava amb les figures de l'escala i corda
Joaquín va néixer al Genovés en 1962 i, com la immensa majoria de xiquets del seu poble, jugava a raspall, fins que en la dècada dels setanta, va irrompre Paco Genovés en l'escala i corda i es va convertir en un ídol per a tots els que començaven, de tal manera que la majoria se’n passaven d'una modalitat a l'altra. Recordem en aquell temps, anys setanta i huitanta, un nombre de figures que van sorgir, totes d'eixe poble: Sarasol I, Pigat II, Oltra, Paquito, Vinyes, José Maria, Joaquín, Sanchis, Sarasol II, Pigat III, Pepe, León…, a banda de grans figures també de raspall, com Batiste, Pigat I, Simatero, Pepico, Pascualito, Pasqual II, Sevi, Juan, Julio… i alguns més.

Joaquín es donà a conéixer, junt al seu cosí Pigat II, en 1980, essent els dos campions juvenils. En 1981 tornaren a ser campions sub-23, Pigat II i Joaquín. Després, recorda que li costà “un poc entrar entre els millors, degut a varies lesions”. També que «als 22-23 anys, ja jugava amb els professionals, fins als 37 anys, que em vaig retirar, degut a una lesió en el colze que m'obligava a passar pel quiròfan, cosa que vaig rebutjar, per la llarga recuperació i vaig penjar els guants, per anar-me'n a treballar a la construcció, que estava en bon moment».
.

Joaquín i Genovés. Foto: Museu de la Pilota del Genovés

«Estic content amb els fills, encara que no em fas massa cas»
Per a Joaquín «és una satisfacció que els dos fills hagen sigut jugadors, encara que ara la situació és molt difícil, respecte a l'època meua, en la que teníem propines i es podia viure de la pilota, cosa que en estos moments és impensable i els jugadors, malgrat que la pilota rep més recolzament de les institucions que abans, tenen que buscar-se el jornal per un altre lloc». Tot i això diu estar «content de que juguen i al nivell que ho fan, encara que podrien anar millor si em feren més cas», es lamenta en to irònic.

De la seua época recorda que «era diferent, els trinquets s'omplien molt més que ara i també per les travesses, que han desaparegut quasi per complet molts dies». Joaquín va disputar una final del Circuit Professional Bancaixa, en 1996, quan ja tenia 35 anys, de punter, junt amb un Àlvaro jovenet i Solaz contra el germans Pigat II i Pigat III, que tenien Serrano de punter. «Fou molt emocionant i vam perdre 60-55». Anys abans va guanyar una final del Cricuit de segona, amb Paquito de Genovés, contra Arturo i Vinyes.
 
 

Carlos va guanyar la Lliga amb son pare i el seu germà com a espectadors de luxe. Foto: Ulisses Ortiz

Aquell premi de la lotería que es va perdre per jugar…
En altres edicions, Joaquín recorda haver jugat el Circuit Professional junt a figures com Genovés, Sarasol I, Mezquita, Núñez i Víctor, entre d'altres. I com anècdota ens conta que «per jugar una partida important del Circuit Bancaixa, amb Mezquita, contra Sarasol I i Edi, no vam anar a un viatge en el que l'empresari José Luis López va comprar loteria per a tots i els va tocar un premi important, que ens vam perdre...».

Per últim, tornem a parlar dels fills i diu que «des de ben menuts anaven a l’Escola de Pilota del poble i sempre guanyaven els campionats autonòmics. Carlos jugava amb Sergio, que ara és un dels millors de raspall. I Raül tenia de companys a figures també d'ara com Montaner, Pablo o Tonet…; llàstima que ara està lesionat i l'han d'intervindre del menisc, després que ja va patir una operació igual en l'altre genoll. Però és jove i confiem que es recupere».
 

Sarasol I, José Maria, Fredi i Joaquín, en una partida de Festes a Quart de les Valls l'any 1984 . Foto: Arxiu de Paco Durà
 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article