Fem Pilota - Capçalera

Sabies que si se suspén una partida per lesió o per l'oratge, les travesses es paguen a prorrateig?

Sabies Què?

Paco Durà / Massamagrell.

Al trinquet, al marge del resultat d'una partida, siga de competició oficial o del dia a dia, sempre cal tenir en compte la incidència de les travesses, si bé és cert que cada dia tenen menys influència. Però, ara per ara, cal tenir en compte com es paguen les travesses en cas que la partida no s'acabe per un cas de força major, per la lesió d'uns dels participants o per l'oratge.

En qualsevol d'alguna d'estes situacions, es manté en peu una normativa de la Federació de Pilota, que es féu oficial en 1971, sent president l'exfutbolista Jacinto Quincoces; i que venia de temps molt més antic, però s'aplicava pel costum oral que tothom respectava sempre.

La normativa diu que "en cas de lesió d'un jugador, per la pluja o d'altres de força major, es pagaran les travesses a prorrateig", d'acord a una fórmula en la que es té en compte el resultat del moment de la suspensió; la diferència en eixe marcador parcial i la de tantos que li falten en eixe moment a l'equip que va darrere, per arribar als 60 de la fi de la partida.
 

El prorrateig s'aplica en cas de lesió, pluja o força major. Foto: Lluís Llapissera

Exemple de prorrateig
Si el marcador està 50-20 en el moment de la suspensió, la diferència és de 30 tants a favor d'un equip. Al que va darrere li falten 40 per arribar a la fi de la partida. Per tant, el prorrateig es trau d'aplicar la fórmula següent: 30x100/40; açò és igual al 75%.

Eixe percentatge sobre la quantitat apostada seria el que hauria de percebre tant el que guanya, com pagar el que perd. El trinqueter també cobraria la seua comissió (12%), però de la quantitat (75%) que rep qui guanya la travessa. Si la travessa fóra de 100 euros, el que va davant en cobraria 75 euros i el mateix pagaria qui perd. D'eixos 75 euros el trinqueter aplica la comissió del 12%, que és del 15% en el cas de Pelayo.

O siga que en cas de suspensió, el guanyador de les travesses resta perjudicat i també el trinqueter, en la proporció indicada. Fa anys, el trinqueter percebia la comissió íntegra, com si la partida no s'haguera suspés, però els travessadors van protestar i els trinqueters van reduir la seua comissió en el mateix percentatge que aquells. Cal dir també, que esta fórmula s'aplica quan la suspensió de la partida es produeix a partir de més de 30 tantos; perquè si és inferior, no paga la pena aplicar-la. En eixe cas tornen els diners a tots i el trinqueter no cobra cap comissió.
 

La lesió de Miguel, el passat 15 de febrer, va obligar a aplicar el prorrateig en la partida de Massamagrell. Foto: Paco Durà
 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article