elmusa

Sabies que el trinquet de la Pobla de Vallbona va ser fundat pel gran mitger Miguel Canya?

Sabies Què?

Paco Durà / La Pobla de Vallbona.

La reobertura del trinquet de la Pobla Vallbona, després d'unes reformes que ha dut a terme l'Ajuntament, actual propietari del recinte, tindrà lloc este diumenge vinent amb una partida de primeres figures, en la que Puchol II i Monrabal II s'enfronten a Genovés II i Javi. L'entrada serà debades i es podrà comprovar el canvi de les lloses, com una primera fase de la reforma que el consistori vol culminar amb la coberta del trinquet.

I quan es parla de la Pobla de Vallbona i del seu trinquet, ve a la memòria aquell gran jugador Miguel Canya, el millor mitger del seu temps durant deu anys, de 1945 a 1955, després que va succeir a una gran figura com Mora II, de Montcada.

Va guanyar un desafiament memorable davant Juliet a Sueca
En tot eixe temps, Miguel Canya va participar en molts desafiaments i partides de primer nivell, destacant el que es va jugar al trinquet de Sueca, a benefici de Patilla II. Jugaren Ferrer de Benaguasil, Miguel Canya i un feridor, que era Llíria II, contra Juliet d'Alginet i Patet. Van guanyar Ferrer i Canya, 60-55, després d'una grandíssima partida, que va ser qualificada pel mateix jugador de la Pobla com "la millor de ma vida". També recordava, en una entrevista que li vam fer, un altre desafiament a Ondara, on Juliet i ell van guanyar Soro i Xato de Museros.

Una lesió al braç el va obligar a penjar els guants en 1962 i es va fer càrrec del trinquet vell de la Pobla. Pocs anys després va fundar l'actual trinquet, que va construir en societat amb Francesc Hernández. Un trinquet que en aquells primers anys va ser com un viver d'on eixien noves promeses de la pilota, com Fredi, Floreal, Pepe o Puchol, entre d'altres.
 

Miguel Canya i Fuertes. FOTO: Arxiu de Paco Durà

Va rebre un gran homenatge en 1985
Després va patir una greu malaltia, càncer de gola, i es va haver de deixar l'activitat de trinqueter. En 1985, quan ja estava en condicions prou precàries de salut, se li va rendir un homenatge, al mes de juliol, en un festival en què van participar les principals figures del moment en dues partides (Genovés, Eusebio, Peris, Pepet, Ricardet, Vicente, Juanito, Gat II i Pasqual II) amb el suport de l'Ajuntament i la Federació de Pilota Valenciana, que es van adherir, enmig d'un ambient molt emotiu. També es van sumar moltes velles glòries de la pilota, exjugadors i companys de Canya, com Juliet, Rovellet, Ferrer de Benaguasil, Gómez, Oliver, Gassent, El Morquero, etc., ja que era molt volgut i respectat.
 

L'Ajuntament de la Pobla ha canviat les lloses del trinquet. FOTO: Ajuntament de la Pobla de Vallbona
 

Comentaris

Víctor Iñúrria L\'Elaina
1.
Quan al meu poble d’adopció L’Eliana, els férem un homenatge als membres de “Al Tall” amb motiu del seu comiat professional, retolant una plaça amb el nom ”Espai Al Tall”, després ens plegàrem en un sopar molt amable i ple de germanor de gent que estima el nostre País, i durant eixe sopar, com que jo tenia al meu costat a Vicent Torrent, li vaig sorprendre dient-li:

Tu saps que quan fèreu la cançó del Tio Canya, tot i no ser el mateix, si que fou cert que a “A la Pobla havia un vell que li deien Tio Canya”?

Em va mirar amb ulls oberts de sorpresa i em digué que res en sabia, de forma que vaig explicar-li qui fou el jugador i agosarat empresari Canya, i com, a poc de ser President de la Federació, li vaig imposar un guardó per la seua trajectòria dins el món de la Pilota.

Ell va restar molt satisfet de la notícia, i ara vos la faig saber a tots els del món pilotaire i als qui estimen la nostra cultura.

Salutacions corals

Víctor Iñúrria

Comenta aquest article