elmusa

La història i la pràctica de la pilota grossa revifen al Genovés

Món Escolar

PilotaVeu / El Genovés.

El Museu de la Pilota del Genovés va acollir una jornada sobre la història i la pràctica de la pilota grossa. Els investigadors Víctor Agulló i Josep Maria Congost van explicar al públic bona part del seu estudi sobre la pràctica històrica de la pilota grossa, mentre que el professor Jordi Naya es va encarregar de dirigir una classe perquè els docents ensenyen esta modalitat de pilota valenciana.

El matí del passat dissabte va començar amb la intervenció d'Agulló i Congost, un sociòleg i un arquitecte que han unit les seues disciplines per a investigar sobre la passió que comparteixen: la pilota. La investigació sobre la pràctica de la pilota grossa els va valdre el  II Premi d'Investigació i Assaig "Antoni Lluís Carrió i Artigues", concedit per l'Institut d'Estudis Comarcals de la Marina Alta, que va servir d'estimulant per a continuar investigant. Gràcies a escrits, fotografies, evidències arquitectòniques i centenars d'entrevistes amb persones majors, han pogut conéixer l'extensió i la importància que tenia la pilota grossa a principis del segle XX en molts pobles de les comarques centrals. Agulló i Congost publicaran pròximament el llibre que recopilarà tota la seua feina al voltant de la pilota grossa.
 

Josep M. Congost i Víctor Agulló. Foto: Ulisses Ortiz

En acabar la ponència, els assistents a la jornada, la majoria docents, van accedir al trinquet del Genovés per a participar en la sessió programada pel professor Jordi Naya. Amb pilotes i material adaptat per als xiquets, Naya va explicar el contingut de la sessió, però, sobretot, va fer que els assistents practicaren en primera persona els diferents exercicis que proposava.

Per a acabar la jornada, el director del Museu de la Pilota del Genovés, David Sarasol, va fer una classe pràctica de com fabricar una pilota per a iniciació amb materials accessibles (punxeu ací per a veure un vídeo sobre la fabricació de la pilota).
 

Els assistents a la jornada. Foto: Ulisses Ortiz
 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article