elmusa

Sabies que Hervàs va ser el millor mitger esquerrà de l'escala i corda?

Sabies que Hervàs va ser el millor mitger esquerrà que de l'escala i corda a nivell professional?

Sabies Què?

Paco Durà / València.

En la història de la pilota, en la modalitat d'escala i corda, ha sigut un fenomen curiós veure com han sigut molt pocs els jugadors esquerrans que s'han pogut consagrar a nivell professional. En l'àmbit dels escaleters, només podem anomenar dos rests, Àlvaro i Núñez, en temps passat, i ara només tenim Pere Roc II, també escaleter. Encara més difícil ha estat trobar un esquerrà de mitger en la demarcació, en què a principi de la dècada dels huitanta del segle XX va triomfar Vicent Hervàs Domingo, conegut com a Hervàs. Era de Guadassuar i al trinquet del seu poble es va donar a conéixer en un torneig d'aficionats amb motiu de les “24 Hores de la Pilota a Guadassuar”.

Triomfà junt amb Avellaneda a les 24 Hores de Guadassuar
Esta competició fou organitzada per Julián de la Fuente, un mestre del poble riberenc que va fundar al col·legi Balmes, la primera Escola de Pilota i el primer minitrinquet al patí del centre educatiu.

Hervàs va quedar subcampió d'aquelles “24 Hores”, per darrere del campió Avellaneda, un altre mitger que va triomfar arran d’aquell torneig. Avellaneda era d'Alginet i també arribà a destacar a nivell professional en aquell temps, fins que tingué la desgràcia de perdre la vista en un ull després patir un accident de trànsit en companyia del jugador Ribera, que ens ha deixat fa pocs dies.

Jugava amb les primeres figures als anys huitanta
Però, la singularitat d’Hervàs es deu al fet que fou l'únic mitger que, sent esquerrà, arribà a triomfar vestit de blanc junt amb els millors d’aquell temps. Als trinquets de la Ribera, i després per tot arreu, va figurar en les partides de primer nivell amb jugadors com Eusebio, Fredi, Sarasol, Puchol, Oltra, Xatet II, Vinyes…etc.
 

Genovés, Hervàs i l'equip de Montserrat, campions en 1983. Foto: Arxiu Paco Durà.

De més jove va jugar també als campionats de galotxa en equips com Picassent o Montserrat. També tingué un temps que va jugar a futbol en equips de categoria Preferent i Tercera Divisió, com l'Alcúdia i Carcaixent. Però es va quedar amb la pilota, on va veure millors oportunitats.

Era un mitger de molta pegada i molt valent, qualitats que li varen valdre per a fer-se un lloc entre els primers.

El Zurdet de Benissa també destacà com a punter
Pocs anys després, va sorgir el Zurdet de Benissa, que era molt bon punter en les partides de primera i mitger en les de segona. Fins i tot, en més d'una ocasió, formaren els dos esquerrans junts en un trio.
 

El Zurdet de Benissa als anys 80. Foto: Arxiu Paco Durà
 
*Volem seguir sent el mitjà de referència del nostre esport. Sols amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Punxa ací i Travessa per PilotaViu, travessa per la pilota valenciana!

Comentaris

Voro Mont Guadassuar
1.

Vicent Hervàs "era" i és de Guadassuar, que encara viu. I per molts anys.
Un gran mitger, molt espabilat i molt jugador.

Comenta aquest article