Fem Pilota - Capçalera

Sabies que el trinquet de Vilamarxant es va inaugurar amb una traca de quasi 1 km?

Sabies que en la inauguració del trinquet de Vilamarxant es va tirar una traca de 800 metres des del recinte esportiu situat a la porta de casa de l'alcalde?

Sabies Què?

Paco Durà / València.

El trinquet de Vilamarxant, de propietat municipal, va ser inaugurat el 3 d'abril del 1983. Recorde que era diumenge, vespra de Sant Vicent. L'esdeveniment va ser festejat amb tota solemnitat, tal com sol ocórrer en eixos casos. Les primeres autoritats estaven al capdavant i hi havia una gran quantitat de veïns que no volia perdre's l'espectacle de veure la nova instal·lació (va costar deu milions de les antigues pessetes), a més de la partida entre les primeres figures del moment. Com a punt àlgid de la inauguració, cal dir que l'Ajuntament va celebrar la fita botant-li foc a una traca de huit-cents metres, la distància que separava el nou recinte, situat en un monticle del domicili de l'alcalde d'aquell temps, que, tot i que ja estaven en democràcia, pareixia que volia tindre la festa davant de sa casa, a part de compartir-la, clar, amb la resta del veïnat.

També hi va assistir el president de la Federació Valenciana de Pilota d'aleshores, Enrique Menéndez, l'únic que ha passat pel càrrec després d'haver jugat vestit de blanc als trinquets d'escala i corda, encara que fou en segona categoria. Molta gent va ocupar les graderies, ja que l'entrada per a veure les figures era lliure. Abans de començar, l'alcalde va fer lliurament de plaques commemoratives als jugadors com a record d'aquell esdeveniment.

Victòria de Genovés i Pepe davant Eusebio, Vicente i Pepet

La partida la disputaven Genovés i Pepe, amb el feridor Gómez, contra el trio d'Eusebio, Vicente i Pepet, jugador de Vilamarxant. I com sol passar moltes vegades en les grans celebracions, la partida no va tindre molta emoció. Genovés va ser superior, front a un trio en què el mitger Vicente no va estar encertat en la recta final. Al principi, el trio va jugar bé i va fer avantatge de 20-10, però Genovés i Pepe van passar davant i només hi va haver un joc renyit, amb el marcador 40-35 per a la parella. Després, Vicente tocava massa la tela del sostre i Eusebio i Pepet tampoc no van poder fer res per a impedir la victòria dels germans Genovés i el feridor Gómez, 60-40.

A partir d'aquell dia, s'encetava una etapa nova al trinquet de Vilamarxant, on hi havia un altre trinquet de propietat privada (Tomàs era el trinqueter) que va ser enderrocat per a bastir vivendes. Al capdavant del nou recinte va estar Pasqual Ferrer, exjugador i trinqueter de la Pobla de Vallbona, que feia les partides de professionals cada dimecres, fins que van vindre altres empresaris en diferents moments, fins a l'actualitat. Ara el porta el trinqueter 'Peluco', que organitza les partides el divendres.
 

Partida de Lliga a Vilamarxant. Foto: Javier Cid

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article