elmusa

Biar torna a vibrar amb la pilota

Pilota Món

Víctor Agulló i Josep Maria Congost / Biar.

En el marc d’un estudi sobre una de les modalitats més antigues com és la pilota grossa hem tingut ocasió de visitar nombrosos pobles de la nostra geografia. Un dia de tournée els vents ens van portar a Biar, terra de frontera de l’antic Regne de València. Biar s’erigeix imponent a més de 700 metres d’altitud entre les serres de Mariola, Fontanelles i els Frares, i compta amb un conjunt historicoartístic d’enorme valor patrimonial.

Caminant pel poble ens vam trobar de casualitat, vora la plaça, amb el regidor de cultura Joan Lluís qui, des que ens va conéixer ens va donar totes les facilitats possibles per al nostre estudi i ha estat, a més a més, l’artífex d’una jornada divulgativa i reivindicativa del joc de pilota que ha tingut lloc dins dels actes commemoratius del 9 d’octubre.

La vesprada va començar amb una exposició fotogràfica i un taller d’iniciació per a menuts i grans al carrer de l’Escarrereta, emplaçament històric del joc de pilota al municipi, amb l’acompanyament dels membres i xiquets del club de pilota valenciana de Castalla, el club de referència en la comarca. Allí, xiquets i majors van poder també delectar-se amb la saviesa i criteri de l’incombustible Ricard Sentandreu en l’estand explicatiu dissenyat ad hoc per a tots els públics i on també es podia consultar informació del diari digital PilotaVeu.
 

La partida es va jugar a raspall. Foto: PilotaVeu.

Seguidament, va ser el torn per a una partida professional en la modalitat de raspall on prengueren part d’una banda, la sòlida dupla de Xeraco Blasco i Juan, front a Mario de Bicorb, un valor sempre segur i Alberto d’Aielo de Rugat, sobre el que se’ns acaben els epítets, quina mestria! La partida va fer les delícies del públic i els aplaudiments van ser nombrosos, es palpava en l’ambient que el poble de Biar no volia perdre l’ocasió de tornar a gaudir amb la vaqueta com així ha estat al llarg dels darrers segles.

Seguidament va ser el torn per a una xarrada titulada «El patrimoni de la pilota valenciana a Biar: els antius trinquets» per part de Víctor Agulló i Josep Maria Congost qui contextualitzaren els orígens del joc de pilota així com tot allò que va representar per al poble l’existència de tres trinquets de pilota grossa que van arribar a existir. En ells, bona part del jovent local es van socialitzar i passar moments de camaraderia i comboi com alguns vells pilotaris locals -que acudiren expressament a la vesprada pilotari- és van encarregar de corroborar corpresos. Mitjançant vols americans i planimetries es van ubicar aquests recintes esportius i detallar i explicar el funcionament i característiques de la modalitat. Va ser una vesprada d’emocions fortes.


La xerrada que van dur a terme Agulló i Congost. Foto: PilotaVeu.

Tot plegat, desitgem que aquesta iniciativa puga consolidar-se en el temps i tan de bo també algun mestre/a o professor/a d’educació física local o dels pobles del voltant tornen a recuperar aquesta pràctica esportiva entre els més joves així que Biar puga tornar a gaudir de la pilota.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article