elmusa

La pilota protagonitza la tardor al Mucbe de Benicarló

Pilota Món

PilotaVeu / Benicarló.

L'acte principal que Benicarló ha programat al voltant del desé aniversari de la fundació del club local de pilota valenciana Arrea-li Bona és l'exposició 'Faixa roja, faixa blava', produïda pel Museu d'Etnologia de València i coproduïda amb el Museu de Pilota i l'Ajuntament del Genovés. L'exposició mostra, de manera clara i didàctica, les bases fonamentals de l'esport, amb panells informatius, maquetes d'espais de joc, cartells, documents històrics, tipus de pilotes, utillatge i audiovisuals. A més, hi ha una guia didàctica per a centres escolars. L'exposició s'inaugurarà hui, divendres 15 de setembre, a les 19.00 hores i es podrà visitar al Mucbe fins al 12 de novembre. Posteriorment, s'encetarà l'exposició de pintura i escultura "Arrels", de Jere, conegut en el món de la pilota per les seues escultures de bronze, que molts cops han estat els guardons dels campionats de pilota. Esta exposició es podrà visitar fins al 29 d'octubre.

La pilota valenciana, a més de ser una pràctica que gran part de la societat reconeix com una de les principals manifestacions de la cultura valenciana, va tenir una gran repercussió a les comarques del nord fins als anys 60. Tant és així que Benicarló va arribar a tenir fins a quatre trinquets de Frares, la modalitat que es jugava per tot el Maestrat. Este mode de joc era propi de la zona i, per això, s'ha programat una conferència a càrrec de Lluís Ramos, secretari del Club de Pilota de Castelló, per tal d'explicar esta modalitat específica del Maestrat. A més, Carlos Rico Sorlí oferirà una xarrada amb el títol 'La visió històrica de la pilota valenciana a Benicarló'. Les dos conferències estan programades per al divendres 20 d'octubre a les 19.00 hores.

A més, el mateix 20 d'octubre a les 20.00 hores, i també al Mucbe, Pedro Valero presentarà la revista Ferida, una publicació trimestral en paper sobre pilota valenciana en gran format, amb la qual cosa es dóna molta rellevància a la fotografia i a la part gràfica.

D'altra banda, per al dissabte 11 de novembre, i seguint amb els actes al voltant de la celebració del desé aniversari de la fundació d'Arrea-li Bona, s'ha programat a les 18.00 hores el teatre infantil Una pilota al cor, a càrrec de la companyia Larvarium Teatre. A més, a les 19.00 hores tindrà lloc un altre dels plats forts, la presentació de Paco Cabanes, el Genovés: l'heroi esportiu dels valencians, el llibre il·lustrat de Paco Genovés, que assistirà a l'acte.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article