Fem Pilota - Capçalera

Sabies que Oltra li va guanyar un mà a mà a Fredi a Guadassuar en 1984?

¿Sabies que Oltra li va guanyar en 1984 un mà a mà a Fredi a Guadassuar i en va perdre un altre contra Eusebio amb molta expectació?

Sabies Què?

Paco Durà / Guadassuar.
 
Els desafiaments mà a mà eren prou habituals fa quaranta, cinquanta i més anys, quan encara no s’organitzava el Campionat Individual, que començà en 1986. I eren partides que tenien molt d’atractiu, perquè acudia molta gent als trinquets i es feien moltes travesses, ja que tampoc es veien tots els dies este tipus de partides, i perquè sempre semblaven diferents.
 
En 1984, al Nou Trinquet de Guadassuar es va jugar un mà a mà entre dos escaleters dels millors d’aquell temps, Fredi i Oltra. Este últim ara el coneix la gent per ser un dels millors, sinó el millor feridor; però en aquell temps era un escaleter també dels capdavanters, que alçava molta pilota per davant, li entrava prou a l’aire per dalt, i no la deixava fàcil al rebot. Fins i tot, arribà a quedar subcampió en el Campionat Individual de 1987, l’any en què Fredi fou campió, perquè no va poder jugar Genovés la final per lesió, i li donaren el títol a Fredi, que guanyà la semifinal davant Oltra.
 
Aquell mà a mà de Guadassuar no era un desafiament, però quasi, perquè hi havia un bon premi a la corda i moltes travesses. A Fredi li feria Palmes i a Oltra, Presència, tots dos habituals del trinquet de Guadassuar. Fins i tot, Presència jugava de mitger-punter i guanyà un campionat de segona junt amb Sarasol I, quan este encara era una promesa. Palmes era només feridor als trinquets de la Ribera.
 
Remuntada d’Oltra en una gran partida dels dos
El mà a mà el dominava al principi Fredi, 20-10. Després igualaren el marcador a 25-25; 35-35; i 45-45. I a la fi, Oltra féu la remuntada i des de 45-35 per a Fredi, el de Genovés es va fer amb la partida, després de guanyar els últims cinc jocs seguits, enmig d’una gran tensió, perquè la partida fou molt bona per part dels dos, ja que entraven molt a l’aire a volea i bot de braç, entusiasmant els aficionats, que es trencaren les mans aplaudint.
 
En aquell temps, es jugaren algunes partides com esta. Fredi s’enfrontà mà a mà amb Sarasol, en Massamagrell i Pelayo, i en guanyaren una cadascú. També s’enfrontaren Eusebio, amb 40 anys, però que estava molt bé encara, i Sarasol I, al trinquet de Carlet, on guanyà el del Genovés, que era ja una ferma promesa i anava per a figura.
 

Fredi, anys 80. Foto: Arxiu Paco Durà.
 
Eusebio les tirà quasi totes dalt la galeria des del dau
I el mateix Eusebio i Oltra també disputaren un altre desafiament, mà a mà, amb molta expectació, al trinquet de Guadassuar, on va guanyar Eusebio, després de tirar dalt un fum de pilotes i jugar molt els dos. En aquella partida, molts pensaven que la joventut d’Oltra podria amb la veterania d’Eusebio, que ja tenia 42 anys. Però el de Riola es va “falcar” molt bé al dau i eixa fou la clau per a guanyar, portant la majoria de vegades la pilota dalt a la primera, cosa que també feia Oltra, però amb menys percentatge d’encert.
 

Eusebio, als anys 80. Foto: Arxiu Paco Dura.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article