Fem Pilota - Capçalera

Saps quin trinquet es va tancar perquè li va caure damunt una roca de la muntanya?

Sabies què a la Vilavella es va fer un trinquet el 1986 i pocs anys després es va tancar perquè li va caure damunt una roca de la muntanya?

Sabies Què?

Paco Durà / La Vilavella.

Al poble de la Vilavella (la Plana Baixa) es va inaugurar el 1986 un trinquet, bastit per l’ajuntament amb ajuda de la Generalitat i la Diputació de Castelló (33% cadascú), que, segons la informació del regidor d’Esports d’aquell moment, va suposar una inversió de huit milions de pessetes (48.000 euros). I van voler aprofitar el lloc que hi havia quedat d’una pedrera, al peu de la muntanya que domina el poble, i de la qual s’extreia material per a fer el port de Borriana.
 
Però la fatalitat va fer que aquell trinquet només es poguera emprar quatre o cinc anys, ja que li va caure damunt una solsida de pedres i una roca de considerables dimensions i diverses tones de pes va tombar la tela del trinquet i va destrossar totalment gran part de la canxa de joc i l’escala, de manera que el trinquet es va haver de tancar de forma definitiva.
 

Primer pla de la roca caiguda al trinquet. Foto: Domingo Rodriguez.
 
Els desperfectes tan grans i la impossibilitat d’alçar la roca de tantes tones de pes, que encara es troba damunt del recinte, van fer que la vida d’aquell trinquet, que tantes esperances havia generat entre l’afició, es tallara de la forma més crua. Allí, durant uns pocs anys, va acollir una escola de pilota, al front de la qual hi havia un gran aficionat, anomenat Pepe, que lluitava amb molt d’afany i que sempre demanava suport des dels mitjans de comunicació per a promoure aquella escola que tan curta durada va tenir.
 
Inaugurat per Antoniet, Vicentico, Mezquita i jugadors locals
Tot se’n va vindre avall en un poble que havia tingut sempre molt bons jugadors a nivell aficionat. En aquell temps encara jugava un veterà de 54 anys, Pasqual "El Panollo". I Sebastià Panola, que era la figura local d’aquella època en la qual l’equip de la Vilavella fou campió provincial de galotxa fins a tres anys seguits (1982, 1983 i 19869. Els dos van jugar el dia de la inauguració del trinquet, en companyia dels professionals de la Plana, Antoniet, Vicentico i Mezquita (molt jovenet encara), el dia 11 setembre del 1986. I també van participar altres jugadors locals, com ara Roc Pedro, el Xano i Valleret. El trinquet, que només tenia una galeria, es va omplir eixe dia i va ser, segurament, l’única vegada que s’ompliria, ja que va tindre una efímera durada.
 

Partida inaugural al trinquet en 1986 amb Vicentico, Panollo i Mezquita. Foto: Arxiu Paco Durà.
 
Després del despreniment, el trinquet va quedar en l'oblit i està dedicat, des d’aleshores, a fer la funció de magatzem municipal i, com es pot apreciar en la fotografía, l’aspecte és desolador. I l’actual regidor d’Esports, Domingo Rodríguez, ens diu que "en aquell temps es van fer mal les coses, ja que l’ajuntament va voler aprofitar les ajudes per a fer el trinquet arrimat a la muntanya en lloc de tancar i segellar la pedrera com calia. I, després, es va confirmar el perill que allò entranyava".
 

Trinquet La Vila Vella, quan es va fer, junt a la muntanya en 1986. Foto: Arxiu Paco Durà.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article