elmusa

Saps qui va ser el professor del primer curs de monitors de pilota?

Sabies que Rovellet fou el director del primer curs de monitors de pilota del 1983 en què participaren 73 aspirants?

Sabies Què?

Paco Durà / València.

El primer curs de monitors de pilota fou organitzat per l'antiga Federació Valenciana de Pilota que presidia aleshores l’exjugador Enrique Menéndez. El seu impulsor era Julián de la Fuente, mestre de Primària i responsable de les Escoles de Pilota al si de la Federació. I la participació fou molt nombrosa, ja que s'hi van inscriure 73 persones, entre jugadors en actiu, retirats, aficionats i professors d’EGB.
 
El director d’aquell curset fou l’exjugador i mite de la pilota Antoni Reig Ventura “Rovellet” i les sessions es van fer al col·legi públic Torrefiel de València, on va presidir l’obertura el professor Vicent Añó, el mateix que ara s’ha fet càrrec de la Càtedra de Pilota a la Universitat de València, que en aquell temps era el subdirector general d’Esports de la la Conselleria de Cultura i Esports.
 
La presència d’una dona cridava l’atenció en aquell temps

Cal recordar que entre els alumnes del curset hi havia figures destacades de la pilota com Suret I, ja retirat, i altres coneguts jugadors com el Xato de Guadassuar, Miquel Royo, Sabateret, Machí II o Antoniet de Guadassuar. Tanmateix, entre els més de setanta aspirants a monitors, cridava l’atenció la presència d’una sola dona, Mercedes García Andreu, que era professora d’Educació Física, un fet que contrasta amb la major visibilitat que està aconseguint la dona en el món de la pilota. 
 

La primera dona monitora. Foto: Arxiu Paco Durà.
 
També fou curiós que un dels alumnes fora Toni Reig, fill de 'Rovellet', que no va quallar com a jugador, encara que ho va intentar, però que estava molt interessat en aquell temps per seguir l’estel de son pare, qui va ser qui li feu el lliurament del corresponent diploma el dia de la cloenda del curs. 'Rovellet' fill jugava de juvenil al trinquet i després a galotxa en un equip de Campanar, on estava també Vicent Alcina, qui fou amb el temps un dels primers, si no el primer, seleccionador de pilota.
 
Entre els professors del curs, a més de 'Rovellet' i De la Fuente, hi havia també jugadors en actiu aleshores, com Fredi i Pigat I; l’advocat Manuel del Hierro, assessor jurídic de la Federació; el profesor Josep Enric Gallach, i representants dels mitjans de comunicació especialitzats en la materia, com Llorenç Millo, Alberto Soldado i jo mateix.
 
La gran acollida del curset, en un moment en què estava molt prop el fet d'aconseguir l’autonomia de la pilota, amb la creació de la Federació de Pilota Valenciana, fou una gran injecció de moral entre els aficionats, els jugadors i tot el món relacionat amb l’esport autòcton. I la cloenda del curs i el lliurament de diplomes, un acte brillant amb la presència d’autoritats com Josep Antoni Ibars, director general d’Esports de la Generalitat; o el regidor d’Esports de València, Paco Gandía, entre d’altres; així com amb mites de la pilota com Juliet d’Alginet. Allò fou un dels punts en què es fonamentava la nova etapa que donaria després lloc a la nova Federació de Pilota Valenciana, que s’encetava dos anys després amb Víctor Iñurria al front.
 

Rovellet li dóna el diploma al seu fill. Foto: Arxiu Paco Durà.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article