elmusa

Agulló i Congost guanyen el premi 'Antoni Lluís Carrió' amb un treball sobre pilota grossa

Pilota Món

Ulisses Ortiz / València.

L'Institut d'Estudis Comarcals de la Marina Alta ha concedit el II Premi d'Investigació i Assaig "Antoni Lluís Carrió i Artigues" als investigadors Víctor Agulló i Josep M. Congost per un treball sobre la pilota grossa a la Marina Alta, la Marina Baixa i el Comtat i la seua contextualització en l'època on esta modalitat es trobava en el seu màxim esplendor.

En les comarques on han buscat, recopilat informació i fet el treball de camp, han trobat al voltant de 70 trinquets de pilota grossa. No obstant això, la seua recerca no ha acabat i s'han proposat continuar amb el treball per a poder ampliar la informació que apareixerà en la publicació definitiva del llibre, segons ens conta Josep M. Congost, en paraules per a PilotaVeu. Per a l'arquitecte, guanyar este premi suposa "molta alegria, ja que és un treball que hem fet en el nostre temps lliure, dedicant els nostres recursos. A més, en algunes ocasions, ens han dit que el que estàvem contant no existia, per la qual cosa este premi suposa un reconeixement a la nostra tesi i una espenta a la recuperació de la pilota grossa".

Representació d'un trinquet de pilota grossa a Benimeli. Imatge de Josep M. Congost

Per a Congost, la pilota grossa té la particularitat que les diferències en els nivells de joc de cada jugador no són tan evidents com en altres modalitats. "Hi ha trinquets que tenen 2,60 metres d'ample, que això no és res, i amb les dues mans arribes sense problema. Hi havia gent major que encara jugava, com un home amb qui vam parlar, que havia jugat amb el Nel de Murla", explica l'investigador.

Víctor Agulló és llicenciat en Sociologia i professor de la Universitat de València i Josep M. Congost és arquitecte especialitzat en conservació del patrimoni i van decidir unir els seus coneixements per a investigar sobre una de les seus passions: la pilota valenciana. Ambdós són col·laboradors de PilotaVeu i han publicat diferents articles al diari, molts d'ells sobre la pilota grossa. Els podeu llegir en els següents enllaços:

Articles de Josep M. Congost.

Articles de Víctor Agulló.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article