Fem Pilota - Capçalera

Sabies que la lluita veïnal ha salvat el mític frontó Beti Jai de Madrid?

Sabies Què?

Pilotaviu / València.

Si el mític frontó Beti Jai de Madrid segueix en peu és gràcies a la lluita veïnal que va protagonitzar un grup de pilotaris, arquitectes i veïns. Els diferents propietaris del frontó el van intentar vendre, però després de molts anys d'intents, la Plataforma Salvemos El frontón Beti Jai va aconseguir que es declarara Bé d'Interés Cultural per a protegir-lo de l'especulació urbanística. Fa dos anys l'Ajuntament de Madrid va decidir comprar-lo per a conservar i restaurar l'única canxa que queda en peu de les quatre que hi havia a la ciutat destinades al joc de Pilota.

En l’any 1919, el frontó va deixar d’organitzar esdeveniments esportius i en el seu interior es va instal·lar un taller fins als anys 30. En la Guerra Civil i la postguerra es va utilitzar com a presó i poc després com a magatzems del barri, però en ninguna època es va tocar l’estructura original que hui dia encara conserva. 

La segona fase de rehabilitació, en marxa
El Beti Jai ("sempre festa", en euskera) es va començar a construir el 1893 i es va inaugurar el 29 de maig del 1894. Segurament esta rapidesa en la construcció va ser la causa per la qual l'edifici presenta deficiències en la seua estructura. Després de la compra per part de l'ajuntament, el 2015, es va començar la primera fase de la restauració, que ha consistit en la rehabilitació de la façana, la reconstrucció d'escuts i d'elements decoratius i sobretot en la consolidació de l'estructura.


 

Comentaris

eduard benissa
1.

no ho se ni m'importa. Si farieu una enquesta entre els lector de Pilotaveu, el mes probable es que ni un de sols conegui el citat recinte esportiu

Comenta aquest article