Fem Pilota - Capçalera

'Cavallers', l’obra teatral que ret homenatge a la pilota

Pilota Món

PilotaVeu / València.

La pilota ja té una nova obra de teatre. La filòloga i investigadora xativina Purificació Mascarell ha escrit “Cavallers”, una obra on ret homenatge a la dignitat i l’honradesa del joc de la pilota i dels seus aficionats.
 
“Sorprenentment, el teatre mai no s’havia apropat al món de la pilota, malgrat la potent teatralitat que es respira durant les partides i que desprén tot el seu cerimonial, per no parlar de la nodrida nòmina de personatges fascinants que habiten els trinquets o de les històries plenes d’humanitat i heroisme que conformen la intrahistòria d'aquest joc”, explica l’autora. Per tal de donar forma dramàtica a una d'estes històries de trinquet, Mascarell ha utilitzat el llenguatge popular i les expressions característiques d’eixe àmbit: “He volgut que llegir o escoltar els personatges s’assemble el més possible a l’experiència d’estar dins del bar d’un trinquet. Vicent, Tomàs i Reme parlen com els homes i dones de la pilota”. Però, a banda dels tres protagonistes, l’obra compta amb un personatge simbòlic que captiva des dels primers compassos: “Cavallers s’obri amb un monòleg del Pilotari, qui reflexiona sobre els aspectes més profunds de la nostra existència, sobre les decisions que anem prenent i ens marquen per sempre: la vida com el joc de pilota”. 
 
La singularitat d’esta obra se sintetitza en el seu triple homenatge: “Al món de la pilota valenciana i a la seua gent noble i senzilla; a una generació d’homes i dones (la nascuda als anys 40 i 50 del segle XX) que ha treballat de valent per a fer possible la societat actual mentre veia frustrar-se les seues aspiracions personal, i al valencià com a llengua portadora de l’ànima d’un poble”, segons recull l’epíleg del llibre. El text és un tribut al comportament extremadament noble, just i honorable que preserva este joc de cavallers; un reconeixement a tots aquells que porten per bandera la dignitat i l’honradesa com el millor tresor personal.
 
 
L’autora ha triat el nom de “Cavallers” per a l’obra amb tota la intenció del món, remarcant un dels trets més identificatius del nostre esport. “Ser noble, ser “cavaller”, equival a ser lleial a unes normes de conducta compartides per una col·lectivitat que les respecta com el més sagrat. És dur per bandera la dignitat i l’honradesa com el millor tresor personal. És assumir que, si volem que se’ns tracte amb justícia i imparcialitat, hem d’aplicar eixa mateixa vara de mesura per als altres”.
 
L’obra ha estat editada per la Càtedra de Pilota Valenciana de la Universitat de València, dirigida pel professor Vicent Anyó, i es distribuirà pels centres educatius valencians gràcies a la col·laboració de Sebastià Giner, coordinador de pilota valenciana de la Generalitat. Es troba a la venda en Publicacions de la Universitat de València (també al web) i a l’espera que puga veure’s representada en algun espai teatral o, millor encara, en un trinquet. 


Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article