elmusa

Sabies que la Guàrdia Civil va prohibir un desafiament de Rovellet?

Sabies Què?

Paco Durà / València.

Antoni Reig Ventura “Rovellet” fou un xiquet prodigi de la pilota que als 14 anys ja jugava partides vestit de blanc. Son pare, Rovell de Dénia, que també havia sigut jugador, era el responsable de la gestió en aquella època del trinquet Pelayo i molt prompte ja va tenir opció de jugar partides.

En una entrevista que li vaig fer, als pocs anys de penjar els guants, recordava com ell havia començat al mateix temps que dos joves més, famosos en aquells temps (a la meitat dels anys quaranta), el Xiquet de Gata i Cotet de Simat, de la Marina i de la Safor, respectivament. I amb ells s’enfrontava amb mitgers ja més consolidats, tot disputant desafiaments que arrossegaven molta gent.

Desafiament amb el Lloco i el Xato de Pedreguer
Un d’aquells desafiaments fou el 15 de maig del 1947, quan “Tonín” Rovellet formava parella amb el Lloco, jugador molt famós, que ja era més veterà, contra el Xiquet de Gata i el Xato de Pedreguer. “Guanyar aquell desafiament –deia Rovellet– fou el primer gran èxit de la meua carrera; encara que després vaig perdre la revenja, en què jugàvem el Xiquet de Gata amb Crespo contra Micalet de Paterna i jo. Eren partides que tenien molta expectació i anàvem per molts trinquets”.

Tampoc falta l’anècdota. Segons contava el mestre Rovellet “anàvem a jugar un desafiament al trinquet de Massamagrell, enmig de gran expectació, perquè la Federació va enviar la força pública per a suspendre la partida, ja que encara no teníem la llicència professional, perquè érem molts joves. Va vindre el president de la Federació amb la Guardia Civil i va prohibir el desafiament argumentant que era una partida en què el públic pagava per a veure-la”.

Rovellet es va consagrar molt prompte i els seus rivals, Xiquet de Gata i Cotet de Simat, es van quedar darrere. “Als 16 anys –declarava–ja em vaig enfrontar, mà a mà, contra jugadors com el Grauero de Gandia i uns altres consagrats, com Ferrer de Benaguasil, Gorrea, etc., fins que als 17 anys ja vaig jugar contra la primera figura, que era Juliet d’Alginet. Ell jugava amb parella i jo en trio". Eixa primera partida fou el 29 de març del 1949, quan Rovellet tenia 17 anys. Van jugar Juliet i Albalat contra Rovellet, Miguel i Peiró. Rovellet recorda que va guanyar el trio per poc i que, un mes després, van disputar un desafiament, de bell nou, Juliet i Albalat contra Rovellet, Mora i Peiró. Va guanyar també el trio i “fou com un trampolí per a mí”.

I ahí es va encetar una de les etapes més meravelloses de la pilota, “per a mi, la més gloriosa”, deia Tonín. Al llarg dels anys 1950 al 1953 cada dissabte s’enfrontaven Juliet i Rovellet a Pelayo i era un espectacle únic, que pocs aficionats d’aquell temps volien perdre’s.

Per saber més: Entrevista a Rovellet, el 13 de març de 2015
 

Juliet i Rovellet, dos genis de la pilota.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article