elmusa

Sabies que Genovés va ser campió professional jugant de mitger en 1984?

Sabies que Genovés va guanyar el Campionat Professional jugant de mitger, junt amb Puchol I, en 1984?

Sabies Què?

Paco Durà / València.

Paco Genovés es guanyà a pols el sobrenom de “monstre de la pilota”, perquè en realitat feia coses que ningú no havia fet mai. Com, per exemple, guanyar el Campionat Professional d’Escala i Corda (ara Lliga Professional) jugant de mitger, fent parella amb Puchol I (pare de Puchol II), que era una jove figura. Aquell any de 1984, debutava en la competició de primera categoria, al trinquet d’Alginet. Encara que, al principi, pocs creien en l’èxit d’aquell equip, que tenia Machí II de feridor, els pronòstics caigueren de sobte, ja que Puchol i Genovés van quedar campions, davant l’admiració de tots.

Fou la segona vegada que la Federació de Pilota d’aleshores organitzava el torneig amb la fórmula de disputar totes les partides en un mateix trinquet, perquè abans es jugava en distints trinquets, i encara que en les dues semifinals no es va omplir el recinte d’Alginet, perquè les entrades a 500 pessetes (3 euros) eren considerades massa cares, sí que van tancar les portes el dia de la final, en què Puchol i Genovés, amb Machí II (jugador d’Alginet) en la pedra, van guanyar la final davant el trio de Fredi, Josep Maria i Vicentico, per 60-35.


Genovés i Fredi amb l'alcalde d'Alginet i A. Asunción. Foto: Arxiu Paco Durà

I donaven de cinc, deu i quinze en contra…
Sobre els pronòstics en la primera semifinal, en què Puchol, Genovés i Machí II de feridor, s’enfrontaven al trio d’Eusebio, Avellaneda i Presència, tots de la Ribera, cal recordar que d’eixida donaven de cinc a la mà del trio, i que en fer Eusebio el primer quinze ja donaven de deu, i tot seguit de quinze en guanyar el trio el joc net. Però la rèplica la va donar Puchol molt ràpidament, mentre Genovés s’acoblava al lloc de mitger, cosa que va aconseguir en poc de temps també, per la qual cosa la partida fou dominada per la parella sense problemes, front a un equip en què només Eusebio responia com cal, perquè tant Avellaneda com Presència no tenien el dia; per això la partida la guanyaren els primers, 60-35, enmig de l’eufòria dels partidaris de Genovés i Puchol. El de Vinalesa va meravellar amb la seua esquerra, sobretot; i Genovés amb l’empenta i l’efectivitat del seu joc per dalt.

Josep Maria i Puchol, les revelacions del torneig
En l’altra semifinal es van enfrontar dos trios. Fredi, Josep Maria i Vicentico contra Oltra, Xatet II i Pepet. Tant Jose Maria com Oltra eren, igual que Puchol, debutants en el campionat de primera. Josep Maria va estar molt bé i va ser, junt a Puchol, l’autèntic revelació del campionat. Per això el seu equips passà a la final contra els guanyadors de la primera partida.
 

Trinquet d'Alginet en 1984 durant el campionat. Foto: Arxiu de Paco Durà

En la final, Puchol i Genovés ja encararen les coses de forma diferent. Genovés, de mitger, va estar immillorable. Van posar el marcador 15-0 (aleshores les partides començaven de 0-0) i encara que Puchol tardà un poc més en entrar en la partida, acabà també de forma triomfal amb una pilotada amb l'esquerra que posà la pilota dalt de la galeria i rematà el joc de forma espectacular, amb un rebot de “petxineta”, amb el qual tancava el joc amb una gran ovació. Tot i això, el trio de Fredi va reaccionar molt bé, amb Josep Maria en pla estelar i va aconseguir igualar el marcador a 30 tantos. Però després, Genovés, tot decidit a guanyar el títol per setena vegada, ja no donà treva als seus rivals i amb un Puchol en ratxa també, van tancar la victòria per 60-35, aconseguint el títol de campions. Tota una proesa per a Genovés, ja que per primera i única vegada en la història un rest guanyava el Campionat Professional jugant de mitger. I per descomptat, una gran injecció de moral per a l’escaleter de Vinalesa, que es va consagrar a partir d’eixe èxit.

Cal recordar també que l’Ajuntament d’Alginet va donar suport a la competició i van ésser convidats a la presentació les velles glòries del poble, com el mestre Juliet, Enrique I, Enrique II, Lázaro i Sabateret, a més del trinqueter Pep Gonzàlez “El Cabut”.
 

Puchol i Josep Maria. Foto: Arxiu Paco Durà
 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article