elmusa

Sabies que 'el Mestret de Massalfassar' fou una figura de la pilota als anys 20 i 30?

Sabies què 'el Mestret de Massalfassar' fou una figura llegendària de la pilota als anys 20 i 30?

Sabies Què?

Paco Durà / Massalfassar.
 
Jaume Costa, el 'Mestret de Massalfassar', fou una figura llegendària de la pilota, al trinquet i al carrer, sobretot en esta última faceta, en què era dels millors i va jugar un fum de partides i desafiaments amb totes les gran figures de les dècades dels anys 20 i 30 del segle XX. Va nàixer el 1905 a Castelló de Rugat, on el seu pare exercia de mestre d’Ensenyança Primària, essent traslladat després a Benissanó (el Camp de Túria), quan tenia 9 anys. Allí va començar a jugar al trinquet i va debutar a Pelayo amb 15 anys, segons ell mateix contava en una entrevista publicada a Las Províncias el 1979.
 
Era l’època de Quiquet el Tramusser com a gerent del trinquet del cap i casal. I, en aquella primera partida, el 1921, quan encara no havia fet els 16 anys, va tenir èxit, en companyia de Guara i Rafelo contra Pedralba, Molina de Gandia i el Fanalero. Després, va jugar moltes partides de segona categoria al trinquet, alternant amb figures de primera, com ara Llíria (pare), Danielet de Sueca, El Faixero de Gandia, el Fusteret de la Llosa o el Lloco, la majoria grans mites de la pilota.
 

El Mestret de Massalfassar als anys 80, ja jubilat. Fotografia: Arxiu de Paco Durà.
 
Els desafiaments al carrer "eren a mort"
Però, on més va destacar el Mestret, que el 1923 va anar a viure a Massalfassar, nou destí de son pare, fou en les partides de llargues, que es feien als carrers. En aquell temps es disputaven desafiaments, que ell qualifica que "eren a mort", entre jugadors de l’Horta Nord (El Gualos de Rafelbunyol, Patilla d’Alaquàs, El Chai de Foios, Ramonet El Pesaor de Rafelbunyol) i de la Marina. També, juntament amb altres figures de llegenda, com el Xiquet de Llanera, El Carabinero de Calp o El Palleter de Benissa, entre d’altres.
 
El Mestret recordava en aquella entrevista del 1979 "dos de les millors partides" que havia disputat, que van ser a Benissa, "on anàvem tots els anys per les festes del poble". Allí contava que van jugar El Palleter de Benissa, el Xiquet de Llanera, el Carabinero de Calp i Rondàn, contra Patilla d’Alaquàs, el Gualo, el Carnisser de Massalfassar i el Mestret. I “fou tot un espectacle, amb el carrer de gom a gom els dos dies…”
 
La darrera partida la va jugar al carrer de Sumacàrcer el 1931, quan el van destinar a la de demarcació de León per a exercir la professió de mestre, com son pare, per “un sou de dos mil pessetes a l’any”. Era l’època d’aquella dita popular per a assenyalar un pobre, tot dient que “passa més fam que un mestre d’escola”… Per això, el Mestre ens deia en l’entrevista que “si fóra ara no em deixaria la pilota per anar a l’escola. Perquè era l’època d’aquelles partides entre Genovés i Eusebio que omplien els trinquets i els professionals de la pilota guanyaven molt més que en l’actualitat, per suposat.
 

El Mestret, enmig de Carboneret (pare) i Pasqual Sevillà, al trinquet de Sagunt en els anys 20. Fotografia: Arxiu de Paco Durà.
 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article