elmusa

Sabies que el primer minitrinquet es va construir a Guadassuar?

Sabies Què?

Paco Durà / Guadassuar.
Als anys setanta i huitanta del segle XX era evident que la pilota necessitava més atenció a la pedrera, perquè costava molt poder fer equips de juvenils juntament amb els de professionals als Campionats (el que ara s’anomena Lliga Professional portava davant un torneig de juvenils). Tothom deia que calia crear escoles de pilota perquè pogueren eixir nous valors, cosa que fins a aquell moment ocorria de forma espontània.
 
Una iniciativa del mestre Julián de la Fuente
Esta mancança la va detectar un mestre de Primària, arribat des de Conca a la Ribera, i aleshores director del Col·legi Balmes de Guadassuar. Julián de la Fuente anava a veure partides al Nou Trinquet i va pensar que els seus deixebles no perdrien res en conéixer un esport valencià, on només hi anava gent major, segons ell mateix manifestava molt sovint. Allí va fer amistat amb un gran aficionat i conegut “postor”, Bernardo Solís, comerciant del poble i conegut popularment com “Cirilo” als trinquets. I amb l’empenta d’aquell aficionat, que va col·laborar econòmicament i, més important, va fer que les figures de l’època (Genovés I, Eusebio, Xatet II, Gat I, Antoniet, Fredi, etc…) s’involucraren anant els caps de setmana a fer de monitors dels alumnes del col·legi Balmes. I després, en participar en un festival a benefici de la construcció del minitrinquet, que es va bastir al pati del col·legi, la qual cosa fou realitat en pocs mesos i es va inaugurar el 25 de juny del 1980. Cal recordar que el primer monitor d’aquella escola de pilota fou el Xato de Guadassuar, conegut exjugador.
 

Julián de la Fuente. Foto: Arxiu Paco Durà
 
Juliet i Rovellet, mà a mà, en la inauguració
La inauguració d’aquell minitrinquet fou una gran festa per a Guadassuar i tota la Ribera. Ppel mati hi havia molta expectació per a veure el duel mà a mà de dos velles glòries tan conegudes com Juliet i Rovellet. Tots dos van estar acompanyats pels jugadors professionals que jugarien de vesprada en el festival al Nou Trinquet: Genovés, Eusebio, Gómez, Pepe, Vicente i Vicentico (la primera partida). I Antoniet, Xatet II, Machí, Fredi, Vinyes i Gat I (la segona partida).
 

Rovellet el dia de la inauguració. Foto: Arxiu Paco Durà

Gran festa i dos partides entre les primeres figures de l’època
Al migdia, més de cinc-centes persones van participar en un dinar de germanor i en la gran festa. El restaurant Galbis va fer “la paella de les mil places”, molt popular en aquell temps. I a les postres, els alumnes del col·legi Balmes van fer el lliurament de regals als jugadors participants. Paco Genovés, Enriquito d’Alzira, que era el trinqueter de Guadassuar, i Eugeni Tuzón, empresari de Pelayo, van fer els parlaments, amb la introducció de l’artífex de tota aquella gesta, Julián de la Fuente. I, tot seguit, van anar al trinquet per a veure les dos partides, amb el recinte de gom a gom. Del resultat no cal dir molt, perquè eixe dia tots eren guanyadors, però, per ser fidels a la historia, en la primera van guanyar Genovés i Pepe, amb Gómez de feridor, al trio d'Eusebio, Vicent i Vicentico, 60-30. I en la segona, Fredi, Vinyes i Gat I es van imposar a Antoniet, Xatet II i Machí, 60-40.

L'exposició "Joc, espai i xarxa: Guadassar. No perdre la ferida" es va inaugurar divendres passat
El passat divendres 28 d'abril es va presentar a Guadassuar l'últim llibre de l'editorial "Això és com tot", en col·laboració amb l'Ajuntament i el Club de Pilota de Guadassuar. També es va ingaurar l'exposició "Joc, espai i xarxa: Guadassuar. No perdre la ferida" que es podrà visitar a les antigues Escoles Balmes fins el 28 de maig.
 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article