elmusa

Saps d’on són els jugadors que participen en la Lliga Professional de raspall d’este any?

Sabies Què?

David Sarasol / El Genovés.

Cada vegada que comença una competició i apareix la composició dels equips és qüestió de critiques o, simplement, de veure qui aplegarà a la final o serà el campió. Però, d’on són estos jugadors és una cosa que no sol preocupar ningú, encara que, almenys, és una curiositat.

Així doncs, dels vint jugadors que participen, huit són de la comarca de La Costera, sis de La Safor, cinc de La Ribera Alta i un de La Marina Alta.

Dels que pertanyen a La Costera, cinc són del Genovés, la població que més jugadors aporta. Un rest, Sergio –campió el 2015–; un mitger, Tonet VI –subcampió al 2015–, i tres punters, Miravalles i els debutants Raül Sanchis i Ricardet II. De fet, tots ells, excepte Sergio, vénen de famílies amb tradició. Raül és fill del mitger d’escala i corda Joaquín i germà del mitger Carlos. Tonet és fill del mitger de raspall del mateix nom i, a més a més, quarta generació que es dedica al raspall. Miravalles és nebot de dues llegendes del raspall, per una banda, Pasqual II –quatre vegades campió individual i una de la lliga- i, per una altra, Alberto –jugador amb més finals guanyades de la lliga de raspall, amb sis-. I Ricardet és fill d’un destacat jugador aficionat.
 

Sergio és un dels representants del Genovés. Fotografia: Museu de la Pilota El Genovés.

Altres dos jugadors de La Costera són els restos de Barxeta, Moltó –actual campió individual– i Pablo, tots dos formats a l’escola del Genovés. El tercer jugador de la comarca és el mitger de Montesa, Sanchis –actual mitger campió de la competició–.

La Safor, altra de les comarques amb més tradició, aporta tres jugadors de Xeraco, els mitgers Josep i Canari, i el punter Dorín. És curiós el fet que Josep haja disputat dues finals com a rest i, a més a més, que assolira el títol del 2014 jugant de mitger, substituint Alberto, en companyia de Marrahí.

Brisca és l’únic representant d’Oliva, el poble, juntament amb el Genovés, que més jugadors professionals ha donat al raspall. Recordem que, no fa massa anys, jugadors com Malonda II, Sanchis, els germans Pepito, Diego i Carlos, Morera, Waldo, Francisquet o Malonda IV, encara raspaven pels trinquets i aconseguien títols per al seu poble. Coeter II –campió en dues ocasions– representarà Simat de la Valldigna, un altre poble amb molta tradició raspotera. Simat també, no fa massa temps, comptava amb Loripet, Coeter, Salva o Balduino, tots ells campions en alguna ocasió. L’últim representant de la comarca és el jove rest d’Almiserà, Montaner, format també al Genovés, juntament amb Tonet i Raül que, amb només 18 anys, és la sensació del moment.

La Ribera Alta compta amb dos jugadors d’Alzira: els mitgers Roberto –campió les dues últimes edicions jugant a la punta– i Lorja, debutant este any. Després tenim al rest Ian de Senyera, subcampió l’any passat i un dels joves amb més projecció de l’actualitat. Per últim, altre rest, Moncho de Manuel, que també va ser subcampió en una ocasió. Per a tancar la participació riberenca, el rest campió de l’any passat, Ricard de Castelló de la Ribera. Una població amb molta tradició que ha donat grans campions, com ara Agustí, Fede o Marrahí –actualment en procés de recuperació d’una lesió–. Pobles com Senyera, Manuel o Alzira no han tingut massa presència en la lliga, a excepció del rest alzirenc Guille, que va ser subcampió el 2015.

Per a tancar la participació, la Marina Alta aporta el pegolí Néstor, que jugarà de punter.
 

Néstor, a l'esquerra, és l'únic de la Marina Alta i Canari, a la dreta, representa a Xeraco. Fotografia: Ulisses Ortiz.

Deixa de participar un il·lustre com és el Moro d’Alcàntera de Xúquer i es queden sense representants poblacions com Aielo de Malferit o Bicorb que, durant molts anys, en van tenir.

Destaca el Genovés, el poble de La Costera, el que més jugadors aporta, cinc, i, a més a més, altres quatre s’han format en la seua escola. Este poble ha aportat jugadors com Pasqual II (1 títol), Simatero (2), Pasqualito (2), Batiste II (3), Terrilla II (1), Javi (1), David (1), Vilare (1), Xoto (1) o Alberto (6) que, encara que va nàixer a Aielo de Rugat, està casat i viu al Genovés des de fa molts anys. A més, han participat jugadors importants que, encara que no han guanyat la lliga, han sigut finalistes, com ara Pigat, Santi, Artal II, Tonet o Juan Cabanes.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article