Fem Pilota - Capçalera

Saps quin famós dibuixant valencià fou secretari de la FPV?

El famós dibuixant valencià “Harca” fou secretari de la Federació de Pilota Valenciana durant quasi vint anys

Sabies Què?

Paco Durà / València.
 
Juli Sanchis Agudo formava part, com a secretari, de l’equip encapçalat per Victor Iñurria, que va crear la Federació de Pilota Valenciana en 1985, un organisme nou, dependent de la Generalitat Valenciana i fora de l’organigrama de la “Federación Española de Pelota”, a la qual pertanyia l’anterior Federació Valenciana, junt al frontenis i sota la dependència del Consell Superior d’Esports (CSD), on això de la pilota valenciana els sonava a “cosa estranya”.
 
El seu treball fou decisiu en la nova Federació
Primer tirava una maneta unes hores al dia i, després, a mesura que la nova federació anava prenent cos, ja treballava amb plena dedicació, cosa que feu fins a l’any 2003, quan es va prejubilar després d’haver estat junt a diferents presidents, després de Víctor Iñurria, Pedro Paredes, Joan Llobell i Ramon Sedeño. El seu paper en aquella federació va ésser important, perquè amb molta diligència i discreció va saber dur endavant una tasca que, des de tots els punts de vista, era decisiva en aquella nova etapa en què la Federació de Pilota Valenciana començava a tenir molta més presència i a fer efectiu, entre d’altres coses, que el valencià havia de ser la llengua vehicular oficial d’aquell organisme.


Juli Sanchis "Harca" enmig de Sarasol I i Genovés en 1993. Fotografia: FPV.
 
Publicava vinyetes a diaris, revistes i TV
Al mateix temps, Juli Sanchis té una altra faceta per la qual és molt conegut en l’ambient cultural i periodístic valencià, com és la de dibuixant humorístic sota el pseudònim artístic d’“Harca”. Amb eixe nom ha col·laborat, i encara ho fa, durant molts anys, en diverses publicacions. A més, també ha fet exposicions a terres valencianes i a l’estranger. Entre els mitjans escrits en paper o digitals, “Harca” ha publicat les seues vinyetes a les pàgines de diaris com Levante-EMV, El País i Pueblo.
 
I també ha publicat vinyetes en revistes com Saó, Dos y dos, Camp Valencià, Cal dir, Valencia Semanal, L’Horta, El Corcó, Generalitat, El Pardalot Engabiat, 7 Dies de la Comarca, Estudi, Lluita, Papers, Traure, Serveis Socials, La Golondriz, Música i Poble, XOOC!! PICASSENT, Valencia 7 días, Abogacía Española, picam.info, nonada.es, FENAMIZAH, BOSTOONS themag, entre d’altres. Ha col·laborat en programes de TVE com “Els Nostres Arbres” en 1982 i “Terrorisme Fiscal” en 1983. Ha fet exposicions en molt llocs del País i països estrangers com ara Itàlia, l’Argentina, Eslovàquia, etc., i també feu un còmic de la Història de Quart de Poblet en 1982 i ha guanyat premis en diferents països on els seus dibuixos han estat seleccionats.


Logotip Campanya Barcelona 92. Fotografia: FPV.
 
Feu un Auca de la Pilota i el logotip de Pilota ‘92
La seua empremta artística i intel·lectual ha estat present també en diferents treballs relacionats amb la pilota. Recordem el logotip que feu per a la Federació amb motiu dels Jocs Olímpics de Barcelona’92, quan aquest organisme feu una campanya de promoció perquè la pilota fora esport d’exhibició dins d’aquells Jocs. A més a més, entre la seua producció recordem un “Auca de la Pilota” que va editar la Federació per a divulgar el nostre esport entre els alumnes de les escoles valencianes. I, fins i tot, estrany era l’any que les felicitacions nadalenques federatives no foren il·lustrades amb alguna vinyeta seua.


El Auca de la Pilota- Anys 80-90. Llibre i exposició Faixa roja faixa blava.

Comentaris

Víctor Iñúrria L\'Eliana
2.
Sense entrar en la seua enorme vàlua com a persona i com a artista gràfic, vull dir ara i ací que, des que va entrar a ser el meu Secretari li vaig dir que, com el seu nom indica, el Secretari manté el SECRET de les actes i documents i ho va fer tan meravellosament que inclús quan vaig deixar de ser el President, sempre em va dir, “Mai em preguntes res, perquè com tu m’ensenyares, el Secretari ha de mantenir el SECRET”, cosa que jo li vaig respectar amb tota la meua admiració, i respecte.

Un home sense parell.

Gràcies Juli.

Víctor Iñúrria.
Ernest
1.

Cal agrair sempre la tasca sorda i imprescindible de tants homes, com ara la d'Harca.

Comenta aquest article