Fem Pilota - Capçalera

Sabies que els jugadors bascos i valencians van fer diverses trobades als anys huitanta?

Sabies que els jugadors bascos i valencians van fer diverses trobades a Euskal Herria i el País Valencià als anys huitanta, arran de la Pantanada de Tous?

Sabies Què?

Paco Durà / València.

Als anys huitanta del segle passat els jugadors valencians de les modalitats d’escala i corda, galotxa i frontó, van participar en diverses trobades amb jugadors de pilota basca, amb les respectives federacions al front, primer, i després els dos governs autonòmics. Jugadors professionals com Genovés, Fredi, Vinyes, Peris, Sarasol I, Puchol i Machí II; o jugadors aficionats com Claramunt, Sopetes i Paco, del club de Picassent; i Héctor, Gollart, Soriano, del Benavites, van participar en festivals de pilota en frontons bascos i fins i tot en un carrer del nucli antic de Bilbao, on van disputar una partida de galotxa, Picassent i Benavites, que aleshores eren el campió i subcampió de la modalitat.
 
La “Pantanada de Tous” fou l’origen dels encontres
L’origen d’aquelles trobades fou la Pantanada de Tous de 1982, que va inundar molts pobles de la Ribera del Xúquer i on van quedar molt mal parades milers de persones, fins i tot van perdre alguns la vida, i d’altres es quedaren sense casa ni pertinències, per la qual cosa, quasi tot Espanya es va mobilitzar per ajudar els damnificats.
 

Una partida de galotxa entre Benavites i Picassent celebrada als anys huitanta a Bilbao. Fotografia: Paco Durà.
 
Això féu que els dirigents del Club Deportivo Bilbao, que regentaven un frontó en la capital biscaïna, mostraren la seua solidaritat amb les famílies valencianes afectades per la “pantanada”. I de cop i volta es van oferir a la Federació Valenciana de Pilota, aleshores presidida per Enrique Menéndez, per a fer un festival al seu frontó amb la finalitat de recollir fons per ajudar els damnificats valencians. Ràpidament es va mobilitzar la Federació Valenciana, així com l’empresa del trinquet Pelayo, els germans Tuzón, i d’altres trinqueters, jugadors i clubs, que en pocs dies es féu un viatge a Bilbao amb motiu de participar en el festival mixt basc-valencià, en el qual es va jugar una partida, tot posant la corda al mig del frontó, com es feia ací a l’Eder Jai de Benidorm. I allà es van enfrontar Genovés i el seu germà Pepe amb el trio de Fred, Vinyes i Peris. I tot seguit, una partida de jugadors bascos a pala, modalitat en què destacava en aquell temps un veterà com Iturri, que era l’ídol de l’afició biscaïna. La gent quasi va omplir el frontó del Club Deportivo Bilbao i va gaudir amb els jugadors valencians, sobretot, quan Genovés i Fredi la passaven de rebot, una jugada que no dominen els bascos a penes.
 

Delegació valenciana a la Casa de Juntas a Guernika. Fotografia: Paco Durà.

Festivals benèfics arran de les inundacions a Euskal Herria
Després d’aquell viatge al País Basc, un any o dos després, es van patir també unes altres inundacions. I aleshores foren els valencians qui es van oferir per fer festivals a benefici dels afectats a Euskal Herria. I a Pelayo i d’altres trinquets es feren també partides benèfiques per als bascos.
 
Després es feren també un parell d’encontres, sense inundacions pel mig, per consolidar els lligams entre bascos i valencians mitjançant la pilota. L’últim crec recordar que fou en 1988, quan tornaren a participar les figures valencianes, Genovés, Fredi, José Maria, Sarasol, Puchol... Estos dos jugaren a frontó amb dos jugadors d’allí; a més dels equips de Picassent i Benavites, que van ser la gran atracció al mig del nucli antic de Bilbao, on van disputar una exhibició de galotxa. Fins i tot, l’ajuntament de Bilbao, com els de Guernica i Durango, va oferir una recepció a l’expedició valenciana i també la Banda Municipal de Bilbao va interpretar abans de la partida de galotxa l’Himne de la Comunitat del mestre Serrano. En la delegació valenciana, a més del president de la Federació, Rafael Genovés, estaven Paco Gandia, conseller d’Esports de l’Ajuntament de València; i Josep Antoni Ibars, director general d’Esports de la Generalitat Valenciana.
 

Festival entre bascos i valencians l'any 1982. Fotografia: Paco Durà.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article