elmusa

Sabies que Puchol I es va donar a conèixer en un Trofeu Falles en la modalitat de llargues?

Sabies que Puchol I es va donar a conèixer en un Trofeu Falles, en la modalitat de llargues, en 1978?

Sabies Què?

Paco Durà / Vinalesa.
 
Puchol I, pare de l’actual campió individual d’escala i corda, va ser figura professional al llarg dels anys vuitanta i noranta del segle XX. I es va donar a conèixer en una partida de llargues al carrer del seu poble, Vinalesa (l’Horta Nord).
 
Era el mes de març de 1978 i es disputava el Trofeu Falles en la modalitat de llargues entre quatre equips de la comarca de l’Horta Nord: Mislata, Foios, Borbotó i Vinalesa. Els de Foios, que tenien en aquells temps al Flaret, Barrachina, Cachola i algun més, van eliminar els de Mislata amb un resultat de 60-35 i de forma prou còmoda.
 
Al carrer del Metge Mollà de Vinalesa s’enfrontaven l’equip del poble i Borbotó, dos de molta rivalitat. Pels locals jugaven Jaume, Valero, Xipa i Puchol, que era un jove que destacava en ell frontó “Mellado” de Vinalesa, pel qual passaren figures de la modalitat com Campana, Panolla, Guadalajara, l’Estudiant, etc. Per Borbotó jugaven Carmelo, Paquito, Llopis i Maseta. La partida estava molt renyida i als de Vinalesa, quan estaven igualats a 40 tantos, i veient que no podien agafar avantatge, la gent els va demanar “que traguen el xiquet”!, “que traguen el xiquet”!... Aleshores, Puchol tenia 19 anys i va agafar la responsabilitat de traure en els jocs que quedaven per jugar d’aquella partida i la seua potència fou decisiva perquè l’equip de Vinalesa s’imposara 60-45 i passara a la final del Trofeu Falles. Mai s’havia vist un traure com el de Puchol, que va deixar bocabadats els aficionats i desconcertats els de Borbotó. El dissabte següent, al carrer de Borbotó, Vinalesa, amb Puchol ja fent el traure tota la partida, es va proclamar campió del Trofeu Falles davant Foios.
 

Puchol I als anys 80. Fotografia: Paco Durà.
 
Al trinquet de Massamagrell va debutar vestit de blanc

A partir d’aquell dia el nom de Puchol començà a sonar. Primer va jugar algunes partides de promeses al trinquet de Torrent, gestionat per Josep González “el Cabut”. I poc després el “tio” Pena, trinqueter de Massamagrell li va donar l’oportunitat de vestir de blanc en la seua primera partida de promeses en el trinquet més important d’aquell temps. Es va enfrontar a Gerardo, un juvenil de Moncofa, que feia parella amb “Matarile”, gran jugador aficionat, i García, punter professional. Puchol va perdre eixe dia, però va agradar molt perquè tenia molt bon “sobaquillo” i bot de braç. A partir d’aquell moment començaren a donar-li més partides a Massamagrell i a altres trinquets. Va participar al Campionat Sub-23 en companyia d’Alsina pel trinquet de Sueca, en el qual també van participar noms com Fenollosa, Oltra, Feliu, Pionet, Jorge, Boniquet, Floreal, Gerardo, Héctor, Pepet, Colauet I Roget, entre d’altres. I així fins que es va consagrar, en un parell d’anys, com una gran figura que arribà a jugar contra els millors d’aquell temps, com Genovés, Eusebio, Antoniet i Fredi, entre d’altres. En 1984 foren campions de professionals Puchol i Genovés, que jugava aquell torneig de mitger al trinquet d’Alginet, on es van viure jornades molt emocionants i amb el trinquet de gom a gom.
 

Puchol I en l'any 1981. Fotografia: Paco Durà.
 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article