Fem Pilota - Capçalera

[Vídeo] Sabies que a Mèxic juguen a diferents modalitats de pilota?

Sabies Què?

PilotaVeu / València.

El joc de pilota a mà es juga a molts indrets del planeta. Ha anat evolucionant de maneres diverses fins arribar a una extensa varietat de modalitats. Víctor Iñúrria feia una aportació molt interessant per a la secció de Recursos Didàctics d’aquest diari digital on enumerava i descrivia les modalitats de joc de pilota més destacades del món.

Mèxic és un dels països que més modalitats conserva. Les més semblants a la nostra pilota valenciana són:

- El “Rebote con pelota dura”: Aquesta modalitat es juga a l’Estat de Zacatecas i és com el joc de frontó però amb una sola paret, amb una “falta” molt baixeta, a tan sols 20 cm del terra. La pilota pesa més que la del frontó valencià, entre 180 i 200 grans i es colpeja amb la mà protegida per un guant de cuir.


-“Ulama”: Originària de l’Estat de Sinaloa, és descendent de la versió prehispànica del joc de pilota mesoamericà. El joc és una de les tradicions esportives més antigues que han existit amb continuïtat i també és conegut per ser el joc més antic que utilitza una pilota de goma. Compta amb algunes variants, com l’“Avantbraç”, la “Maça” o el “Maluc”. La versió més estesa d’Ulama és la que es juga amb el maluc i és possiblement la més curiosa de totes.
 

- La “Pelota purépecha”: La juga l’ètnia Tarasca, procedent de l’Estat de Michoacán i Guerrero, i com a conseqüència de l’emigració ha arribat a la ciutat de Mèxic, on hui es juga habitualment. El tipus de pilota utilitzada pot ser la de “Drap”, la de “Pedra” i “l’Encesa en flama”, tot i que la més estesa és la “Pilota de tennis pelada”, semblant a la italiana de la “Palla elàstica”. Bàsicament es juga com al joc a llargues. Trau el “saque” botant la pilota sobre la “Botadera” de pedra i colpejant-la amb el “Puño”, que és una tauleta plana de fusta amb unes tires de cuir per tal de col·locar-hi la mà, així, la pilota es colpeja com si fóra amb el palmell de la mà i no una pala. Una vegada enviada la pilota, l’equip contrari l’ha de tornar a l’aire o al primer bot.

- La “Pelota mixteca”: La juguen les ètnies de Zapoteca i Mixteca de l’Estat de Sinaloa i, a causa de l’emigració, ha arrelat a la ciutat de Mèxic i als Estats del Sud dels EUA, on destaquen les ciutats de Los Ángeles o Fresno. Es pot jugar amb un guant o no, depenent sobretot de la mida i el material de la pilota. En la pilota de cautxú (12 cm de diàmetre i 700/900 gr. de pes) s’utilitza un guant que pot pesar entre 3,5 i 7,5 kg. A la modalitat de pilota de folre (300 gr.) es juga amb un guant de cuir i una bena grossa enrotllada a la mà. Per últim, la modalitat de pilota d’esponja (100 gr.) es juga amb un guant o amb una taula semblant a la de la pilota Purépecha. El camp de joc és un rectangle de 100x10 metres, amb una “Botadera” a un extrem per tal de fer-ne la treta i un “Dau” de 10x8 metres ubicat al final on ha d’entrar la pilota quan es trau. A partir d’eixe moment, el joc és molt semblant al joc de Llargues, amb les “Ratlles” o “Chazas” incloses, comptant 15, 30, 40 i Joc i fent els partits de 5 o més jocs. Els equips es canvien quan hi ha dues ratlles.
 


Més curiositats de la secció Sabies què? en el següent enllaç: Sabies què?
 

Comentaris

Comenta aquest article