elmusa

Sabies que el Trinquet de Pelayo va albergar una famosa partida solidària fa ara 80 anys?

Sabies Què?

Víctor Agulló / València.
 
Enguany és compleix el 80è aniversari de la Capitalitat de la República de la Ciutat de València. La pilota valenciana era llavors un dels esports més practicats i preats per part de la societat valenciana. En plena Guerra Civil, es va disputar al Trinquet de Pelayo una famosa partida en homenatge als mariners russos del vaixell Komsomol, que va ser enfonsat en aigües internacionals del Mar Bàltic per part del bàndol facciós, fet que va provocar una profunda indignació a l’Espanya Republicana. Si era cert el que deia el bàndol nacional que transportava armes, el més senzill hagués estat capturar el vaixell i confiscar-les.
 
Així, es van programar al Cap i Casal nombroses vetlades esportives de suport, per exemple, de boxa, amb la participació estel·lar del campió d’Europa José Martínez Valero "el tigre d'Alfara" també molt significat amb la República i de molts altres, com ara Cebrián, Martínez Valero, Cervelló II, Arlandis, Canet o García Álvarez.
 
En el cas de la pilota valenciana, van formar part del festival les màximes figures de l’època, Quart, Lloco, Llíria I, Chato Estasio, Micalet de Paterna, Juliet de Paterna, Llíria II i Fuentes, en una partida per a la història (veure imatge d’esquerra a dreta). Esta fita va tenir també un espectador d’excepció que, anys més tard, es convertiria en un dels més grans del nostre esport: Antoni Reig Ventura, El Rovellet.  
 

El Planter del Trinquet Pelayo, el 1936, abans de la partida pro-Komsomol. Fotografia: Museu de la Pilota El Genovés.

 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article