Fem Pilota - Capçalera

Sabies que Tonet II hauria de ser Tonet IV?

Sabies Què?

David Sarasol / El Genovés. 
 
El seu besavi, Tonet, va ser jugador de carrer durant els anys 20 i 30 del segle XX i al llibre El trinquet, de Llorenç Millo, ja se l’anomena. També va ser el mestre i mentor del mateix Paco Cabanes “el Genovés”. Cèlebre és la seua frase que diu: “Paco, no vull tornar a veure’t jugar més, perquè el que he vist hui, dubte que ho torne a veure i vull que se’m quede eixe gust de boca”.

El fill del tio Tonet, també de nom Tonet, va ser jugador durant les dècades dels anys 50 i 60 del segle XX i va destacar, sobretot, al carrer, encara que també va jugar a trinquets com el de l’Olleria, a la Vall d’Albaida. Famós a les Comarques Centrals, va jugar contra Tonet, Soler i Enric Sarasol, jugadors molt difícils de guanyar, sobretot al carrer la Font del Genovés.
 

Tonet II, avi de l'actual jugador Tonet. Foto: Arxiu Museu de la Pilota del Genovés.

Després va vindre un altre Tonet, nét i fill dels anteriors. La seua època professional va tindre lloc durant els anys 80 i 90 del segle XX. Destaca per tots els trinquets per on juga i és respectat per la seua serietat. Va arribar a dues finals de la lliga professional, els anys 1988 i 1999, però no va poder guanyar-ne cap. Curiosa va ser la seua retirada, anunciada durant una entrevista en la RTVV, després d’una partida, degut a unes molèsties al braç.
 

Tonet III. Foto: Museu de la Pilota El Genovés.

Finalment, arribem al Tonet actual. Amb només 18 anys ja s’ha fet un lloc en els grans cartells i ha aconseguit arribar a la final de lliga professional de raspall de l’any passat, que no va poder guanyar i, aquest any, ha guanyat amb Moltó, la Copa Diputació.

Així, doncs, aquest deuria ser Tonet IV, i no II com se l’anomena i, a més a més, seria un homenatge a la resta de Tonets d’aquesta família.
 

L'actual jugador de raspall, conegut com a Tonet II junt a son pare, conegut com a Tonet III. Fotografia: Museu de la Pilota El Genovés.
 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article