elmusa

Saps quan va debutar el Genovés a Pelayo?

Sabies que Paco Genovés va debutar al trinquet Pelayo contra Soro II en abril de 1973?

Sabies Què?

Paco Durà / València.
 
Francesc Cabanes Pastor, Genovés I, fou anunciat durant un llarg temps, a l’inici de la seua carrera, com a “Pastor de Genovés” o “Xiquet de Genovés”,  però quan es va veure que anava per a figura començaren a anunciar-lo amb el nom del seu poble, “Genovés”.
 
Es donà a conèixer en el Campionat Juvenil de 1971 al trinquet de Benissa, regentat aleshores per Enriquito d’Alzira. Era l’època en què Paco, como molts del seu poble, treballava de guixaire de la mà del seu amic Toni “Canana”, que faltà fa poc de temps. La seua carrera fou prou ràpida i en 1972, segons Llorenç Millo, s’anuncià vestit de blanc per primera vegada al trinquet de Carcaixent, fent parella amb el Roget de Riola, contra Ribera (pare del trinqueter i dirigent de Val Net) i Micó, que guanyaren.
 
I el debut al trinquet Pelayo es va produir en 1973, el 20 d’abril. En esta partida, Genovés tenia de parella Micó i jugava contra Soro II i Ribes. Una partida típica d’aquella època, en la qual els punters veterans solien acompanyar als escalaters joves. En aquell temps, a Pelayo es feien dos partides cada jornada. La primera de professionals i la segona de promeses. I com que no hi havia llum artificial com ara, jugaven a sis jocs quasi sempre, en funció de la llum natural. De vegades, encara a menys jocs.
 
Manolo Soro, Soro II, actual trinqueter de Massamagrell i també marxador a Pelayo en partides de dissabte, recorda que “Paco ja apuntava molt bones maneres i una força descomunal, encara que estava un poc verd en el rebot. Així i tot, li vaig guanyar per un joc, 40-35. I va agafar unes quantes pilotes bé i les va fer desaparèixer”.
 
“La prova de la seua progressió –continua– fou que ja no vaig poder tornar a enfrontar-me amb ell, perquè en qüestió de mesos començà a jugar contra els professionals i ja no vaig tindré l’opció de poder enfrontar-me a Paco. Encara tenim pendent la revenja d’aquella partida de Pelayo”, diu somrient.
 
En 1975, Genovés i García ja foren guanyadors del Campionat Professional d’escala i corda, encetant una època daurada per a la pilota, en la qual el nom de Genovés es convertí en un referent al llarg de molts anys.
 

Genovés i García celebrant el campionat d'escala i corda de 1975. Fotografia: Paco Durà.
 

Comentaris

rafa "sony" valencia
2.

Pues a mi no me cuadran las fechas. Yo estuve en la que se supone fue su segunda partida en Pelayo, la final del Trofeo Fallas del 1972 (creo): Genoves y Chatet II contra Antoniet y Gat II. En la cronica de Lorenzo Millo de esos dias previos a la final,habla de qu e el "muchacho tiene una izquierda incluso mas violenta que la del mismisimo Eusebio......",tendria que ver en archivo de Pelayo o Hemeroteca........

Perfecto Rocher Puig Villalonga
1.
Recordé perfectament les dades perquè Paco i jo som quintos , i per eixe entonces J.Porsellanes de Benissa tenia molta amistat amb el meu pare, i li vaig sentir comentar que avià un xicon de Genovés que jugava molt bé i tan sols tenia 17 o 18 anys.
En el 1973 en baix a llistar en la Brigada Paracaidista, recordeu que en alguna carta el meu pare ,escrivia que la pilota tornaria a ser lo que era abans, havia un jugador que faria reviure la pilota, segons món pare era fora lloc,i tan sols estava començant.
Gràcies Paco, perdonar Mos, tot lo que as fet per la pilota. Una abraçada, quinto, del teu amic, i trinqueter TARSAN.

Comenta aquest article