elmusa

Sabies que hi ha un quadre del segle XIX d’un pilotari?

Sabies Què?

Victor Agulló / València.

El quadre El jugador de pelota de Luís Felipe de Usabal (1876-1933) ha sigut, fins fa poc, el gran desconegut de l’aficionat al joc de pilota valenciana. Usabal va ser un pintor i dibuixant valencià que es va formar a l’Escola de Belles Arts de Sant Carles. Amic i seguidor de Sorolla, va ampliar els seus estudis a Paris, Roma i Munic.

En els anys 20 es va traslladar als Estats Units d’Amèrica, on va treballar a Hollywood en l’elaboració dels cartells cinematogràfics de l’època, fet que li va permetre assolir la fama. Així, el Museu de Brooklyn a Nova York li va retre homenatge amb una exposició, en 1932, de tota la seua obra. En els seus darrers anys, va tornar a la terreta i es va instal·lar a Burjassot.

Aquest quadre va ser la portada del llibre El joc de pilota a través de la premsa valenciana (1790-1909) de Recaredo Agulló i Víctor Agulló, on s’inclou un capítol dedicat a la seua figura (pàgines 98-99). El quadre en qüestió es pot albirar al Museu de Belles Arts de València Sant Pius V, institució a la qual volem agrair-li l’autorització de la reproducció d’aquesta obra.
 

Portada del llibre El joc de pilota a través de la premsa valenciana. Fotografia: Víctor Agulló.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article