elmusa

Saps quina quantitat es jugava a la travessa més elevada que es coneix?

Sabies que a Pelayo es va fer la travessa de 6 milions de pessetes cadascú, la més forta que es coneix entre dos postors?

Sabies Què?

Paco Durà.

Dos postors es van 'picar' en 1986 i van fer ells sol la major travessa que mai s’ha fet al trinquet de Pelayo. 36.000 euros cadascú (6 milions de pessetes de l’època).
 
El nom dels postors l’ometrem, perquè un dels dos ha faltat fa poc de temps i el nom és secundari, per conéixer fins on pot arribar en un moment donat la sang gelada d’alguns travessadors.
 
Un dels dos portava una mala ratxa de vàries partides perdudes en poc de temps. Eixa vesprada també va perdre en la primera, de juvenils, 3.000 euros (mig milió de pessetes).
 
S’enfrontaven Eusebio, Albert i Pascualín contra Pigat II, Vinyes i Pepet. I anaven tallant talons i el trio d’Eusebio ja tenia una propina de (500 euros) 80.000 pessetes, quan va sorgir el moment que es van “calfar” els dos postors referits, que degut a la rivalitat entre ells a l’hora de travessar tenien en eixe moment les relacions personals un poc distanciades.
 

Eusebio
 
 Per això, un d’ells (el que duia la mala ratxa) li va dir al marxador Selfa: “Veges si eixe –referint-se a l’altre postor, que estava dos o tres cadires al costat– vol jugar-se un milió”. I aquell contestà: “Si no en van dos milions, no en vull cap”. I el primer acceptà la travessa de dos milions de pessetes.
 
Fa Eusebio el primer quinze i el mateix torna a dir: “Selfa, veges si en vol un altre”. I la contestació torna a ser esta: “Si no en van dos, no en vull cap”. I tornen a acceptar la travessa de dos milions més. Ja n’eren quatre milions.
 
I juguen un altre quinze i ara és el segon postor qui diu: “Veges si en vol dos més”. I també s’accepta per part del primer. Total, que travessaven entre els dos postors 6 milions cadascú.
 
La “propina” per als guanyadors, Pigat II, Vinyes i Pepet fou de 600.000 pessetes (3.600 euros). I la tensió entre els jugadors fou molt forta. Fins al punt, que tant Eusebio com Pigat II, malgrat estar acostumats a jugar amb propines elevades, eixe dia erraven pilotes o les donaven a rebot de forma poc habitual, com a conseqüència de la tensió.
 
El marcador anà sempre renyit fins iguals a 45 tants. Eixe joc estigué a punt de guanyar-lo el trio d’Eusebio, però a la fi el guanyaren els de Pigat II i això fou determinant perquè la partida acabara 60-45 a favor de Pigat II, Vinyes i Pepet.
 

Pepet, un dels protagonistes en aquella partida
 
Eixe és el relat, reafirmat per un dels jugadors participants en eixa partida. I em consta que eixe tipus de travessa fou la més important, almenys que s’haja conegut; però en aquell temps era prou usual que quan coincidien determinants postors es travessaren en una partida quantitats sempre importants. El mateix jugador que ens avala el testimoni ens diu que “en la partida de Pelayo era molta la tensió i et promet que no pensava en la propina fins al final. Només vols guanyar per amor propi, quan passa una cosa d’eixes”. Ah! També és important dir que la famosa travessa la va perdre el postor que venia de la mala ratxa.
 
450.000 pessetes de propina a Borriana
 
El mateix jugador ens revela que “la propina més gran que he guanyat fou de 450.000 pessetes (2.700 euros) al trinquet de Borriana, al voltant de 1985. Fou uns dies després del Trofeu Miravet. Jugarem Fredi, Albert i Roget contra Genovés i Pepe. A Genovés li privaven el bot de braç i guanyàrem, el trio, 60-50”.


Comentaris

Al final qui guanya la travessa?El que duia la mala ratja o l\'altre?
1.

Al final qui guanya?El que duia la mala ratja o l'altre??

Comenta aquest article