Fem Pilota - Capçalera

Es publiquen les conclusions de “Les escoles esportives de pilota valenciana”

Es publiquen les conclusions de les jornades tècniques “Les escoles esportives de pilota valenciana”

Món Escolar

PilotaVeu / València.

Les jornades tècniques “Les escoles esportives de pilota valenciana” van tindre tant participació de gent del món de la pilota, de les escoles i dels clubs com també qualitat en la informació que es va exposar en les diferents taules redones i ponències amb què va comptar i que es van resumir amb un document de conclusions que es va acordar entre tots els participants.

Les ponències i taules redones de debat es marcaven l’objectiu d’una posada en comú de totes les diverses situacions i realitats de les escoles esportives de pilota perquè entre tots s’aportaren solucions per a aquells entrenadors o coordinadors d’escoles o clubs que tingueren problemes administratius, esportius i/o didàctics.

A més, també es van tractar temes com ara la implantació de la pilota en l’àmbit universitari amb la Càtedra de pilota valenciana que ha tret la Universitat de València, ja que no hi ha suficients formadors especialitzats; la regulació per a la titulació oficial dels tècnics o la necessitat de la presència de la pilota en els col·legis i escoles per a donar a conèixer el nostre esport autòcton als més xicotets i garantir la seua pràctica i coneixement.

La primera ponència va ser a càrrec de Paco Orts, coordinador de les jornades i portava com a títol principal “El model de gestió de les escoles esportives de València: referent d’acció pública en l’esport de la pilota. Promoció, protecció i prevenció” amb l’objectiu d’explicar el desenvolupament de les escoles esportives en València. Tanmateix, dos dels docents més reputats en l’àmbit de la pilota valenciana com són Manolo Conca i Jordi Naya van parlar a la seua ponència titulada “Aspectes educatius i didàctics a tindre en compte en el procés d’iniciació esportiva a la pilota valenciana. De l’escola al club, de la formació al rendiment” com formar correctament els xiquets i xiquetes a les escoles perquè després puguen adaptar-se als clubs ràpidament.

Conca i Naya també van participar a la taula redona “L’estructura de promoció de la pilota valenciana en les categories escolars” que també va comptar amb les opinions de Ricardo Monsoriu, membre de la Federació de Pilota Valenciana, i Álvaro Navarro. A aquesta taula, es va debatre sobre l’estructura i l’organització de la competició, el programa de detecció de talents i la tecnificació o les activitats extraescolars.
 

Neus Cerdà i Ricard Sentandreu durant la seua ponència. Fotografia: Ulisses Ortiz.

La quarta ponència de les jornades va ser a càrrec de Domingo Palacios i Agustín Larré que van comentar els darrers “Avanços científics aplicats a la pilota valenciana i les seues adaptacions a la iniciació. La biomecànica de la gesticulació i la condició física, aprenentatges obligatoris”, una xerrada molt interessant ja que el món de la pilota introduirà a poc a poc aquests avanços per a desenvolupar-se cap a la modernitat.

L’última de les taules redones va versar sobre les “Diferents experiències de promoció de la pilota en la seua base” i va comptar amb la presència de Juan Carlos Exteberria, que va apropar el cas de la pilota basca, Bernat Narbón, per a parlar sobre l’experiència de Sueca, Francisco Zanón, sobre el Programa Pilota a l’Escola i Ana Belén Giner que ens va parlar de la pilota femenina i l’ensenyament a les xiquetes.

A la sessió final de les jornades, es va presentar el diari de pilota valenciana pilotaveu.com amb el seu coordinador, Ricard Sentandreu i també el vídeo divulgatiu “Pilota valenciana. Guia per a despistats”, en el qual col·labora PilotaVeu i elaborat per Neus Cerdà.

Per últim, es va confeccionar el document de conclusions consensuat entre tots els participants, en què es plantegen propostes per a la millora de l’actual situació de les escoles esportives de pilota i que es tindrà en compte d’ara endavant per a la modernització i l’avançament del món de la pilota.

Clica ací per a veure les conclusions i les ponències de les jornades tècniques "Les escoles esportives de pilota valenciana".

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article