elmusa

Sabies que a Petrer es van jugar diverses partides amb un poal?

Sabies Què?

Javier Cid / València.

Petrer és un poble amb tradició pilotaire i és que està documentat que, des del 1617, es jugava el nostre esport autòcton. Així, al llarg dels anys, el poble del Vinalopó Mitjà ha anat vivint, al seu trinquet, diverses històries curioses i hui vos farem arribar un parell d’aquestes que deixen els aficionats de la pilota bocabadats.

Conten que, a Petrer, es van fer diferents desafiaments amb un “poal” o “caldero” com ens va narrar David Mas. Les partides en qüestió van consistir a posar un jugador amb el caldero a la banda del resto tota la partida –en la modalitat d’escala i corda– i l’altre pilotari a la banda del dau que sempre havia de traure de bragueta com si fóra de llargues; d’altra banda, el del poal havia d’aconseguir que la pilota entrara dins del recipient de bo i sense eixir-se’n i, d’aquesta manera, aconseguia un quinze per a ell. Es van fer alguns desafiaments a la dècada dels 90 d’aquesta forma al trinquet de Petrer i, segons conten, sempre guanyava l’home del poal.

Diuen que “El Vicari” de Castalla va ser l’únic que va aconseguir guanyar col·locant la pilota de treta en la gent i en l’escala, però, segons Abelardo Martínez, que està escrivint un llibre sobre històries de pilota al trinquet de Petrer, això no va ocórrer així. En aquella partida s’enfrontaren el Vicari de Castalla amb el Puchero de Monóver, que agarrava el poal i que és qui va guanyar aquella partida.
 

El Vicari, segon per la dreta, junt a altres pilotaris de l'època. Fotografia: Abelardo Martínez.

A més a més, aquells dies al poble s’estava fent un curset de monitors que estava impartit pel mític Rovellet, que va anar a presenciar la partida juntament amb Campos de València i Julián de la Fuente, membre de la Federació de Pilota en aquell moment. El Rovellet, quan va finalitzar la partida va dir: “Mira que he vist diverses formes de jugar a pilota però mai havia vist una partida de pilota tan rara com aquesta”.

Altra història que ens apropa Abelardo és que l’any 1961 va arribar al poble de Petrer un home que es feia dir Severo de Gandia. Aquest home era un pilotari semi professional, “no de primera línia, sinó de segona”, puntualitza Abelardo. Severo estava fent la mili a Alcoi i es va apropar al trinquet de Petrer. Allà va veure tres homes que es jugaven diners amb ells si jugaven els tres contra ell i posant la corda en el 6. Angelito, Pepico i Tono, que eren aficionats però l’havien vist practicar i no el feien massa bo, van acceptar el repte i es van jugar unes monedes amb el desconegut de Gandia.

Quan va començar la partida, Severo, que sabia ben bé el que feia, va començar a jugar, primer, deixant els altres que es confiaren però, de seguida, va implantar un bon nivell i es van endur els diners. Va resultar que Severo també va anar a Castalla –encara que allà va posar la corda enmig, no al 6– i va fer la mateixa martingala. Era un murri per a sobreviure.
 
 
El trinquet de Petrer el dia de la seua inauguració en 1988. Fotografia: Abelardo Martínez


Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article