elmusa

La calor marca la jornada de la Lliga a Perxa amb partides jugades a 40 graus a l’ombra

Ratlles

Jordi Garcia / Sella. 

Com tots, la lliga a perxa ha hagut de suportar aquest cap de setmana tant calorós, cosa que s’ha notat a les diferents partides, bé pel gran desgast dels jugadors en algunes d’elles o bé pel poc públic en algunes altres, i és que no ha acompanyat el temps per a la pràctica de qualsevol esport a l’aire lliure si no és que fóra a prop d’un bon toll.

Així i tot aquest cap de setmana s’han jugat totes les partides, exceptuant la Vila Joiosa – Crevillent de 2a categoria, que s’aplaçà degut a les festes de moros i cristians i la conseqüent impossibilitat de jugar al carrer on sempre ho fan.

En 1a categoria teníem l’enfrontament clau de la setmana entre Benimagrell i Sella. Aquests dos equips compten amb moltes partides jugades entre ells tant a llargues com a perxa, i caldrà sumar l’enfrontament que l’any que ve també viuran a la màxima categoria de palma gràcies a l’ascens aconseguit enguany per l’equip de Benimagrell. El resultat de la partida ha estat contundent: 10 a 2, els visitants no han pogut fer res davant l’equip local, com se sol dir: tot el que els ha dit la pilota a uns, no els ho ha dit als altres, encara que el resultat deixa pocs dubtes. L’altra partida de la jornada era Top Recambios Castells de Castells 10 – 0 Mutxamel. Els locals després de perdre la primera jornada i sabent que enguany les finals són al seu poble,  no han volgut desaprofitar aquesta jornada i han passat com una aplanadora per damunt dels seus rivals. Per últim, la jornada ens ha deixat una “sorpresa”, la victòria a domicili de Benasau per 5 a 10 davant Agost. La cataloguem de “sorpresa” ja que a priori Agost, vigent campió de 1a a palma i participant de “la champions” que se celebrarà a San Sebastian en Octubre, se suposava que podria imposar-se davant la jove formació de Benasau, però aquest equip sembla estar en gràcia i tant els joves, destacar a Jordi de Benillup, com el veterà Saoro, estan lluitant cada partida i, el que és més important, guanyant-les.

A 2a categoria la jornada ens ha deixat els següents resultats:

XIXONA 2 – 10 SELLA                     LLÍBER 10 – 5 EL CAMPELLO

La partida entre Xixona i Sella ha donat poc joc, en part degut a la joventut i inexperiència dels locals en aquesta modalitat, i en part a la fiabilitat de l’equip visitant. Així i tot, podríem ressaltar el jove Julio de Tibi per part de Xixona i el feridor Rafel per part de Sella, qui és un dels més veterans jugadors que encara participa a la lliga.

La partida entre Llíber i el Campello ha estat marcada per la difícil adaptació al carrer de Llíber per als visitants. Així i tot, els locals han dominat i és que tenen una de les millors parelles tant al bot com al rest: els germans Ferrer. Per part del Campello destacar el jugador Vicent Casanova (Vicent d’Alcoleja), un altre dels mítics jugadors que encara romanen pels carrers de la província deixant constància del que és saber estar i com encara, ja amb anys a l’esquena, es pot ser un gran lluitador. Destacar a Vicent d’Alcoleja com un dels millors jugadors d’aquest poble, que ha fet de la Perxa la modalitat reina a la seua vida i on han jugat les partides més espectaculars allà pels anys 90.

I per últim, en la 3a categoria destacar l’equip de Relleu, que junt a Benasau en 1a, són els dos únics equips de les tres categories que compten totes les seues jornades amb victòries.  Aquesta jornada Relleu ha guanyat de forma contundent per 1 a 10 l’equip de Crevillent, i a més com a visitant. Sella jugava a casa contra Cocentaina i ha guanyat per 10 a 3, destacant el jove Llorenç a la bolera per part dels locals i el feridor de l’equip visitant Leandro d’Alcoleja, que amb tota la seua veterania sap encara com donar guerra jugant la seua modalitat. Una altra partida era la disputada entre Agost 6 – 10 Benifallim, i ja per últim Crevillent 8 – 10 Benimantell, destacant la participació enguany en l’equip de Benimantell del jugador Fran Zanon, jugador de galotxa, que enguany ha decidit provar sort en aquesta modalitat donant-li un major rendiment a l’equip de Benimantell.

Podreu comprovar les classificacions i resultats en www.fedpival.es

Aquesta jornada, com ja vam anunciar la setmana passada, tornarem a parlar d’un dels equips de la 1a categoria de Perxa, i hui serà CASTELLS DE CASTELLS.


Jugadors: Manel (Murla), Vicent Romà, Carlos Ortolà, J.Luis (Gorga) i Álvaro.
 
La Perxa en Castell de Castells, per Vicent Romà.
 
“La història de la Perxa en Castell de Castells, igual que en altres pobles del País Valencià, data de temps molt antics, on pràcticament es jugava tots els dies, a tots els carrers del poble, en acabar la feina del camp on tots els homes treballaven".

“Ens comenta Fernando Pérez Verdú, que el seu avi ja li contava que per l’any 1900, ja anava a jugar a Fageca, i com que el carrer era de pedra, després estava un mes en casa tot ple de ferides i havien de llevar-li pedres que tenia en cames i braços, on baratava diners i oli en les
partides".
 
“En eixa època hi havia un jugador anomenat Àngel de Catarro, que jugava molt i a vegades jugava ell contra tres o quatre i sempre els guanyava. Més endavant, més o menys per l’any 1928, hi havia dos perxes molt fortes amb Fernando Bosc i Jose Cama al bot i Juan de Lluís i Jose Ceba a l’aire, amb el feridor Juan de Xarranana, que segons conten feria des d’una distància de 15 a 20 metres i enviava la pilota per dalt de la teulada i baixava com un ciri dins del dau, apegada a la paret".
 
“I uns anys després, cap al 1956, va tornar a haver una altra perxa molt forta, amb el Negre Putxero a l’aire i Juanito el Poll al bot, amb la ferida de Jose Milia. A partir d’ací ja es va començar a jugar a Llargues i menys a perxa".
 
“L’any 1998, Fernando Pérez Martínez i Vicent Romà Ruiz, que començaven a practicar el joc de pilota, varen fitxar per l’equip de Quatretondeta, on el Blanco era el jugador del moment i totes les vesprades de l’estiu pujaven amb la bicicleta a Quatretondeta a entrenar i tornaven al poble quasi fosquejant. Cap a l’any 2.000 varen entrar per primera vegada en la lliga de perxa de la muntanya, mitjançant Armando de Fageca. L’equip estava format pels germans Manuel i Jesús Massanet (de Famorca), Fernando Pérez, Vicent Roma, José Tomás i Salvador Cardona. La primera partida de lliga va ser a Penàguila i vàrem quedar 10­0, després del diluvi universal".
 
“Després hem participat intermitentment en la lliga on tenim dos subcampionats un de segona i un altre de primera. I finalment enguany celebrarem el dia 6 de novembre les finals ací en el poble, on esperem que tot el món de la pilota puga gaudir de les finals”.
 
Per últim afegir al text de Vicent Romà que, en opinió de l’ací redactor, és des de fa més de 15 anys el cor i l’ànima de la pilota al poble de Castells de Castells. La seua forma de ser, generós i molt amistós, a més de les grans qualitats que té com a pilotari, han fet que siga el cap visible de la pilota a aquest poble. Des d’ací valguen aquestes paraules com a mostra d’admiració.
 

Vicent Romà, Castell de Castells 


 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article