elmusa

La càtedra de pilota valenciana es converteix en realitat

La GVA i la Universitat de València han signat la creació de la càtedra, en la qual es concedirà un premi per a treballs de fi de màster i dues beques per a tesis doctorals sobre pilota valenciana

Món Escolar

RedactaVeu / València.

Aquest dilluns, s'ha signat, a la seu de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, el conveni entre la Generalitat, mitjançant el conseller Vicent Marzà, i la Universitat de València-Estudi General, representada pel rector Esteban Morcillo, per a la creació de la càtedra de pilota valenciana, així com la definició dels seus continguts i objectius acadèmics. A l'acte, han assistit també el president de la Federació de Pilota Valenciana, José Daniel Sanjuán, i representants de la Universitat.

La càtedra permetrà que es desenvolupen una sèrie d'activitats formatives, culturals, d'investigació i d'extensió universitària orientades al coneixement i difusió permanent de l'esport tradicional de la pilota valenciana.

Amb la creació d'aquesta càtedra es contribueix al fet que la pilota valenciana es convertisca en un referent i que es reconega el seu valor cultural i acadèmic. El conseller Vicent Marzà ha declarat que “volíem, i amb aquesta signatura ho fem possible, que la pilota es dignificara també acadèmicament i, per tant, que l'estudi al voltant del món de la pilota siga també un referent”. Marzà ha destacat el fet que “la pilota passe dels trinquets i els carrers als estudis universitaris perquè és una manera més de treballar per dignificar el nostre esport”.
 
Vicent Marzà i Esteban Morcillo.
Vicent Marzà i Esteban Morcillo. Foto: GVA.

Per la seua part, el rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, ha destacat que la càtedra “s'emmarca en un compromís que, històricament, sempre ha tingut la Universitat de València per la nostra tradició, per la nostra història, per la cultura, per la llengua i, per tant, tot allò que es puga fer per difondre, fer formació i contribuir a la investigació i generació de coneixement de l'esport del poble valencià, serà benvingut”.

Finalment, el president de la Federació de Pilota Valenciana, José Daniel Sanjuán, s'ha mostrat satisfet perquè “açò és el que la pilota necessitava des de fa molts anys, que els mestres isquen coneixent la pilota valenciana i la puguen impartir després a les escoles i als instituts. És l'inici d'un canvi real en el nostre esport”.

Activitats entorn a la pilota

Entre les activitats que es realitzaran en el marc de la càtedra de pilota valenciana destaca la concessió d'un premi per a treballs de fi de màster, la temàtica dels quals siga la pilota valenciana; la dotació de dues beques per a tesis doctorals amb aquesta temàtica, i l'organització de cursos de formació sobre pilota, així com de seminaris o congressos amb una finalitat divulgativa i formativa.

De la mateixa manera, s'inclou com una de les activitats l'execució del projecte d'investigació “Analitzar l'opinió de diferents col·lectius de la Pilota Valenciana”, l'organització de jornades de divulgació en centres escolars i diferents publicacions sobre la pilota valenciana.

Conveni entre la GVA i l'UV

La Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport aportarà, durant 2016, un total de 30.000 euros a fi de col·laborar econòmicament amb la Universitat de València en les despeses ocasionades per la posada en marxa de la càtedra i les activitats abans mencionades. Per la seua banda, la Universitat de València desenvoluparà el programa d'activitats acordat i es farà càrrec dels mitjans humans i materials.

Així mateix, el conveni estableix la creació d'una comissió mixta de seguiment i control, formada per tres membres de cada entitat, encarregada de la planificació, execució i avaluació de les actuacions. També li correspondrà proposar la persona que regentarà la càtedra, el nomenament de la qual correspondrà al rector de la Universitat.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article