Fem Pilota - Capçalera

Sabies que el ‘Coixo d’Alberic’ jugava amb una cama amputada?

El ‘Coixo d’Alberic’ jugava amb una cama amputada i era un espectacle quan amollava la crossa i pujava a l’escala

Sabies Què?

Paco Durà / València. 

El cas protagonitzat per Vicent Hernández Borràs, conegut popularment pel ‘Coixo d’Alberic’, fou un dels més curiosos que han pogut ocórrer en la història de la pilota. Ja que tenia la cama dreta amputada pràcticament des  del genoll, encara que la versió familiar ens diu que, després de patir un accident a València, quan el va xafar un tramvia i tenia només tres anys, Li van amputar el peu i la cama se li va quedar per sempre del tamany infantil que tenia a eixa curta edat. O siga que només podia valdre’s de la cama esquerra i en la dreta estava obligat a caminar i jugar sempre amb una crossa, sense cap tipus de pròtesi.

Poc després d’aquell accident, es va traslladar la seua família, que era nombrosa, a viure a Alberic. Allí va créixer la seua afició per la pilota i, malgrat que sempre duia la crossa en la mà dreta, això no li va impedir ser un excel·lent jugador de pilota que, fins i tot, arribà a jugar anunciat pels trinquets de la Ribera, durant els anys quaranta i cinquanta.

Als trinquets s’anunciava com a ‘Borràs’, però els aficionats el coneixen com ‘El Coixo d’Alberic’. I un dels seus rivals més recordats (segons ens diu Llorenç Millo) era Carboneret, pare. També, el mestre Rovellet recorda que ‘era molt valent’. I “tot un espectacle quan el joc es posava més emotiu, amollava la crossa i pujava en un bot dalt l’escala per jugar la pilota amb l’esquerra de carxot de forma molt positiva”.

També recorden els que el conegueren la seua ‘agressivitat en el joc’, perquè era un jugador ‘combatiu’, que mai abandonava i sempre jugava ‘a mort’, botant amb una cama i deixant la crossa si era necessari. Com també ens recorden des del club pilotari d’Alberic, que formava parella amb un altre aficionat del poble, que també era disminuït físic, perquè estava curro d’una mà. Era ‘Paco el Pregoner’. I tots dos s’entenien molt bé i oferien molt bones partides.

Borràs era un ‘esportista complet’, diuen al seua poble. Perquè també practicà el ciclisme. I malgrat el seu físic, anà a Girona a treballar recollint pinyes per dalt dels pins.

Tot i això, la seua professió era sastre. I també se li donava molt bé la mecanografia. A més tenia molta afició als animals. Criava pardals i s’estimava molt el seu gos ‘Tom’, que era molt ‘intel·ligent’, segons fonts familiars.

Havia nascut a València en 1920 i va morir en 1972 per una greu malaltia que li va afectar l’estómac.

*Volem seguir sent el mitjà de referència del nostre esport. Sols amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Punxa ací i Travessa per PilotaViu, travessa per la pilota valenciana!

Comentaris

SiuSau Quart de les Valls (CampdeMor)
1.

Hòstia, quin crack de tio! Ja no fan homes aixina!

Comenta aquest article