Fem Pilota - Capçalera

Penya Pilotaris Amics del Frontó del Puig: el fruit del treball

Participa

A tot el territori valencià tenim bons clubs i grans lluitadors per bé de la pilota valenciana, podríem nomenar-ne alguns com Meliana, Sella, Godelleta, Genovés, Oliva, Orba, Tibi, Onda o Quatretonda, i molts més. I sabem que tots funcionen per voluntat d’algun o alguns dels components del mateix.

El cas que ens ocupa és el de la Penya Pilotaris Amics del Frontó del Puig, un club que treballa juntament amb l’escola municipal de pilota, amb quasi cinquanta anys d’història com a club, i més de vint-i-cinc de l’escola, i que, entre altres coses, és capaç d’organitzar esdeveniments de gran importància dins del món del frontó valencià com el del passat mes d’abril en què va dur el mític Titín III a jugar a la nostra terra.

Abans d’organitzar-se com a club, ja hi havia jugadors i ja es jugava al Puig, tant a frontó com a galotxa. Hi havia altres frontons i carrers per fer-ho. Però, a partir de 1967 es constitueix com a club, una penya d’amics funden un club i comencen a treballar per la pilota al poble de l’Horta Nord. D’entre tots ells destaca Toni Durà, el qual li ha donat nom al que hui és un dels trofeus més importants del frontó valencià aficionat, on se citen els millors jugadors de la modalitat.

Aquest any se celebra l’edició XIV, en la qual estan participant un total de 38 adults i 30 xiquets, amb quatre categories per als adults (A, B, C i D) i altres quatre per als més menuts (prebenjamins, benjamins, infantils i alevins). Les finals es disputaran el cap de setmana del 13 i 14 de juny, excepte la de categoria A, que tindrà lloc aquest divendres, 5 de juny, a les 20.30 hores.
 

Aquest any, la màxima categoria ha tingut tres parelles, jugant una lligueta, arribant a la final les dues amb millor puntuació. Per una banda, la parella que s’ha quedat fora de la final formada per Adrià III de Quart, actual campió individual, i Pasqual II de la Pobla de Vallbona, tres vegades campió individual o dos d’El Corte Inglés. Per altra banda, el jugador local Montesa, possiblement el millor jugador de la modalitat, quatre vegades campió individual, amb set anys absent entre mig, amés d’alguns títols per parelles. Al seu costat Alex de Paterna, actual campió per parelles i una de les figures emergents. I la tercera parella és la d’Adrià II de Museros, dues vegades campió individual i una per parelles i el cubà Lemay, quatre vegades campió individual i sis per parelles. Arriben a la final després d’aquestos resultats:

-          Montesa i Alex 41 Adrià III i Pasqual II 33
-          Adrià II i Lemay 41 Montesa i Alex 37
-          Adrià III i Pasqual II 41 Adrià II i Lemay 39

Després de partides molt igualades es presenta una final incerta i igualada, on el físic tindrà molt a dir. El club ha preparat beguda per a tots els assistents que, a més a més, tenen l’entrada gratuïta. Per arrodonir la final, hi ha un premi als guanyadors de 500€ i altres 200€ per als finalistes, gràcies als patrocinadors que any rere any donen suport a aquest club i la seua escola.

Un club modèlic que treballa pel bé de la pilota valenciana, amb una escola de trenta xiquets que participen als JECV de frontó, galotxa o escala i corda, guanyant en diferents categories d’aquestes modalitats.

Un club capaç d’organitzar el millor trofeu del món aficionat, amb catorze edicions disputades en les quals han estat jugadors com Salva i Montesa del Puig, Adrià i Enrique de Museros, Roberto de Beniparrell, Pasqual i Pasqual II de la Pobla, Zacarías, Paquito, Adrià III, Lemay i Arcusa e Quart, Puchol de Vinalesa, Marín de Benissa, Ximo de Massalfassar o Fredi de València. Els millors jugadors del frontó o la galotxa i alguns de l’escala i corda. Que vénen dels pobles anomenats, però també de Silla, Alginet, Quartell, Almenara o Massamagrell.

Un club que, a més a més, és capaç de tindre el millor frontó per a la modalitat, adaptat per a la televisió, amb una il·luminació i serveis del nivell que es mereix. Un frontó que duu el nom del jugador local José Antonio Montesa, per agrair-li el que ha fet per la modalitat de frontó i que, actualment, ha aprovat una ampliació de grades i millores per a tindre més capacitat i comoditat.

Un club que organitza encontres amb altres escoles de pilota i que actualment s’ha convertit en referent a l’estat espanyol, amb més d’un dotzena d’escoles participants. En la primera edició celebrada al Puig hi va haver tres escoles, a més de la local, una de Barcelona i altra de Navarra. En la segona edició a Ezcaray ja n’eren onze i, actualment s’ha celebrat la quarta, en què ja no es participa per tindre altres preferències. Però si que es fan encontres com el de Pamplona el passat any.

Un club que compta amb quasi dos-cents socis, entre els que podem trobar exjugadors com Fredi o Puchol, així com Titín III que va acceptar ser-ho aquest any després de jugar ací el passat mes d’abril. Amb una junta directiva que treballa pel club i l’escola al mateix temps, amb un munt d’activitats per mantindre viva la flama del frontó al Puig. I que el proper 17 de juliol, com cada any, celebra un sopar de gala al Huerto de Santa María, lloc emblemàtic, on assisteixen més de dos-centes persones per gaudir de diversos actes en els quals s’entreguen els trofeus del Durà, els dels JECV guanyats per l’escola o es reconeix la tasca d’algun membre o personatge destacat pel bé de la pilota mitjançant el trofeu Durà, una escultura de bronze, de huit quilos, que representa una mà enfaixada. En la primera edició, el 2011, se’l va endur Paco Cabanes “el Genovés”, Fredi i Puchol, conjuntament, en reconeixement a tota una trajectòria. El 2012 al periodista Aureli López per la difusió del frontó a la ràdio. El 2013 al director del Museu de la Pilota i membre del club, David Sarasol, pel seu treball al costat del mateix. I el 2014 a un altre membre del club, Juan Ignacio Gonzalo, per, entre altres coses, la fabricació del nou marcador electrònic.

Aquest any, neix un nou projecte, el 1r. Campus de Pilota per als membres de l’escola. Entre els dies 29 de juny i 4 de juliol, una trentena de xiquets gaudiran de diverses activitats al voltant de la pilota. A més de jugar a distintes modalitats com el frontó, raspall o màdel, també tindran jocs, obsequis, piscina, visionat de vídeos o maneres d’arreglar-se les mans. Però, com activitats destacades hi haurà un torneig, la visita d’un jugador professional, un taller de fabricació de pilotes, visita a Pelayo per veure una partida professional, o la visita a Genovés per visitar el Museu de la Pilota i jugar en les instal·lacions del trinquet i la galotxeta.
 
 
David Sarasol  
Penya Pilotaris Amics del Frontó del Puig
 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article