elmusa

Sumarcàrcer: no és que jugaren molts a pilota, és que jugaven tots...i totes

Participa

Els volcans escupen foc, cendres, fum, lava i pedres… Les revolucions, com la pilota, llencen homes i dones. I a Sumacàrcer això és respira. I una i altra s’han de fer des de baix, i radicalment. Perquè si sols les fem a mitges, equival a cavar la nostra  pròpia tomba. En la pilota, en el carrer sobretot, també. I la revolució, per ser com cal, ha de vindre del poble; i la pilota, més del mateix. 
 
Fa la impressió que hem arribat al punt màxim de decadència del carrer. El carrer entès com a espai de convivència, és clar. Per pal·liar el mal els pedagogs progressistes s'inventaren i continuen empescant-se allò d’institucions exultants. I com diria el poeta, baixar al carrer ja només és que una acció premeditada per una cita excepcional d'algun tipus de manifestació o festa.
 
I ens atrevim a dir que la pilota pot ser un factor que pot produir el canvi social. El terme és ben sabut que és productiu i rellevant en estudis dedicats a la història, l'economia, la política i, per suposat, a la cultura. I pot abastar des de conceptes com el d’abans citats, el de revolució, per exemple, i canvi de paradigmes, fins a canvis superficials en una petita comunitat. La idea de progrés, o de pseudoprogrés, i la idea d'innovació, o de “reaccionarisme”, que tan bé ens venen, uns i altres, són conceptes també, que hauríem d’incloure en qualsevol anàlisi, debat o discurs, que fem de la pilota.
 
 

Presentació del passat dijous a Sumarcàrcer. Fotografia:  Això és com tot
 
De fet, tot canvia. Fins i tot el sol no es igual cada dia. I rememorar la història de la pilota a Sumacàrcer (tan vinculada a la resta del País per ser epicentre de partides memorables en un carrer del Cristo que es també un referent en la pilota de carrer) és pràcticament parlar de tots i cadascun dels veïns del poble, com es va fer el passat dia 30 d’abril a la sala d’exposicions de la Societat, i que va servir per presentar el volum d' "això és com tot" dedicat a la pilota i a la cultura en aquest poble de la Vall Farta: Joc, espai i xarxa. La pilota en guerra.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article