Fem Pilota - Capçalera

Almussafes ja té el seu llibre sobre pilota

Participa

Què és jugar? Jugar és canviar l’ordre de les coses. Un element mobilitzant contra l’estatus quo que ha sigut oblidat en bona mesura en la societat actual i que cal ser recuperar per retrobar-se amb molts dels trets que definien societats on el consum no jugava un paper central i l’oci permetia gaudir d’espais públics sense tenir l’obligatorietat de prioritzar la competitivitat. A Almussafes es va produir fa ja anys una transformació social com a fruit de la revolució econòmica que acabà per provocar l’arribada de la multinacional Ford. Entre totes les modificacions que esdevingueren en el xicotet poble (ara ja camí de convertir-se en un pol urbà) es produí la desaparició de la pilota del carrer i el seu enclaustrament en el frontó, on des d’aleshores ha anat fent vida. Reproduint-se, redefinint-se, resituant-se.

Amb tot, la pilota, el joc tradicional dels valencians i valencianes en tants i tants pobles, sortí del carrer, del seu espai natural, d’allà on nasqué, d’allà on es situava com el centre de la vida social de les comunitats, desenvolupant xarxes afectives que anaren trencant-se. De tot açò i molt més es reflexionà a la presentació que tingué lloc divendres passat a Almussafes, que visqué inauguració de l’exposició de la promotora cultura Això és com tot, que complementava el llibre “Almussafes, la pilota industrial”, on volum que ha vist la llum després de mesos d’investigació. La mostra, presentada el passat divendres dia 17, es podrà veure en la Casa de la Cultura fins els 12 de maig, on també es pot adquirir el llibre o una carpeta (que també adjunta el volum) amb fotografies històriques i dels protagonistes (tant professionals com amateurs) de la pilota local.

El llibre és el setè volum de la col·lecció “Joc, espai i xarxa”, després de la publicació dels exemplars de Carlet, Alginet, Alcàntera de Xúquer, Beneixida, Gavarda i Sumacàrcer, alguns ja presentats i altres en procés de presentació. 
 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article