Fem Pilota - Capçalera

L’exposició ‘Esport tradicional valencià i territori’ continua amb la seua itinerància

La mostra itinerant ‘Esport tradicional valencià i territori’, produïda per la Universitat de València continua amb èxit la seua itinerància.

Participa

Víctor Agulló / València. 

La Universitat de València ha produït una exposició sobre ‘Esport tradicional valencià i territori’ on la pilota valenciana és la gran protagonista. Es tracta d’una exhibició pionera que radiografia la situació actual de la pilota i les seues perspectives de futur i que compta, a més a més, amb un potent suport gràfic on destaquen els mapes geogràfics per modalitats, pobles, clubs i trinquets. Es va presentar coincidint amb el passat campionat del món de Massamagrell i ja ha passat també per Alfara del Patriarca i Poble Nou. En l’actualitat es pot visitar a la Casa de l’Esport de Quart de Poblet fins al 24 de març de dilluns a divendres, de 18 a 21 hores (les escoles també poden concertar visites amb l’Ajuntament). El 27de març s’inaugurarà a les 11.30h en l’Ecomuseu de Bicorp (C/San Roque nº 11).
 
Després de Bicorp continuarà la seua itinerància, que la portarà pels següents municipis: Llíria, Sagunt, Alzira, Alcublas, Cullera, Gandia, Ontinyent, Catarroja, Burjassot, Museu de la Pilota de Genovés i la ciutat de València. L'exposició ha sigut promoguda pel Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial de la Universitat de València i finançada per l'àrea d'Esports de la Diputació de València i l’entitat bancària Caixa Popular.
 
El comissari de l’exposició és el professor de Sociologia Víctor Agulló. En els panells de la pilota valenciana han participat igualment especialistes com Carlos Costa (Facultat de Magisteri),  Àngels Sendra (filòloga), Javier Gómez Ferri i Ramón Llopis Goig (Dpt. Sociologia i Antropologia Social),  Paco Barceló (Servei d'Educació Física i Esports), Daniel Martos (Didàctica) i Magda Ruiz (periodista a La Nau-UV). 

També han participat en la producció de la mostra esportistes i personalitats relacionades amb l'esport tradicional valencià, així com especialistes en divulgació popular: José Cabanes «el Genovés II» (Pilotari professional), Begoña Castillo (periodista de la Federació de Pilota Valenciana), Josep Maria Congost (arquitecte especialista en pilota i conservació del patrimoni) i, a títol honorífic en el panell de l’escala i corda, Llorenç Millo (Prohom de la pilota valenciana).

Els panells que componen l'exposició repassen també altres esports autòctons que formen part del patrimoni cultural valencià (tir i arrossegament, vela llatina, corregudes de joies), els jocs tradicionals valencians, així com l'atletisme popular a partir del circuit de curses populars. Han col·laborat més d'una trentena d'especialistes en matèria d'esport autòcton, fonamentalment de la Universitat de València però també d'altres institucions, el resultat de les quals és una mostra multidisciplinària que analitza els esports tradicionals valencians des del punt de vista històric, cultural, social, esportiu i didàctic. A continuació s’inclou el llistat dels panells de pilota. Més informació i contacte: unitatsuport@uv.es i http://projeccio.uv.es/

Esdeveniment de la Universitat.
 
1. Arrelament social de la pilota valenciana al territori. Víctor Agulló Calatayud i Francisco Barceló Ruiz.
2. La pilota en l’actualitat. Begoña Castillo Alonso i Magda Ruiz Brox.
3. Els espais de joc: carrers i trinquets. Josep Mª Congost i Timoner i Víctor Agulló Calatayud.
4. Les modalitats de la pilota valenciana. Víctor Agulló Calatayud i Javier Gómez Ferri.
5. La galotxa, la modalitat reina de la pilota valenciana. Carlos Costa Delhom.
6. El raspall, la modalitat de les comarques centrals. Víctor Agulló Calatayud.
7. Les llargues, la modalitat mare de la pilota valenciana. Víctor Agulló Calatayud i Josep Mª Congost i Timoner.
8. El frontó valencià: la modalitat de l’interior. Víctor Agulló Calatayud i Ramón Llopis Goig.
9. L’escala i corda: elegància, plasticitat i bellesa. Llorenç Millo, Víctor Agulló i José Cabanes (Genovés II).
10. La llengua i la pilota valenciana. Àngels Sendra Morant.
11. De la imitació a la didàctica: els canvis en la pilota valenciana. Daniel Martos i García.

Clica per vore díptic de l' exposició  


 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article