elmusa

Sabies que l'FPV féu una forta campanya per als JJOO del 92?

Sabies que la Federació de Pilota va fer una forta campanya de promoció per anar a l’Olimpíada de Barcelona 92?

Sabies Què?

Paco Durá.
 
La Federació de Pilota Valenciana, que presidia Victor Iñúrria, va fer una forta campanya de promoció del nostre esport autòcton, perquè estiguera present als Jocs Olímpics de Barcelona 92.
 
Es van fer molts contactes amb responsables dels esports de la Generalitat de Catalunya, que fins i tot varen visitar alguns trinquets per conéixer la pilota. I també es va organitzar un festival a Barcelona, en 1987, al frontó Jai Alai Palacio, que estava en la Rambla. Allí es van jugar partides de raspall i per dalt corda, tot acoblant al màxim les normes de l’escala i corda, tenint en compte les característiques de la canxa. Es feia com a Benidorm, també en el frontó Eder Jai. I de forma similar a la modalitat de rebot, que es jugava fa molts anys als trinquets de La Plana.
 
Com a anècdota, recorde que un aficionat que anava en l’expedició, va  encendre una traca a l’eixida dels jugadors a la canxa i fou tant el soroll, i el ressò a les vivendes del voltant, que la gent cridà la policia, donada la situació de psicosi que es vivia aquells dies, perquè estava recent un fort atemptat terrorista amb molts morts i ferits a la ciutat comtal. La policia va vore que era un motiu d’alegria per la pilota i tot es va quedar en un esglai per al veïnat del frontó.
 

Victor Iñúrria amb Jordi Pujol a Barcelona. Any 87. Fotografia: Paco Durà
 
A Barcelona van anar les primeres figures de l’escala i corda i el raspall. I la delegació de jugadors i federatius també va ser rebuda pel president de la Generalitat d’aleshores, Jordi Pujol, i l’alcalde de Barcelona, Pasqual Maragall.
 

Rebuda de Pasqual Maragall. Fotografia: Paco Durà
 
La revista El Temps va publicar un suplement dedicat de forma monogràfica a la pilota, al qual pertany un reportatge (adjunt) sobre divulgació de la pilota, a més d’una entrevista amb Paco Genovés i Arturo Tuzón, i altres articles, com un de Toni Mollà, i escrits d’opinió.
 
A la fi, el Comité Olímpic no va tenir en consideració tot l’esforç que va fer la Federació de Pilota per estar a nivell d’exhibició en l’Olimpíada, però almenys va servir l’intent per donar a conéixer molt més aquest esport.
 
 

Comentaris

Víctor Iñúrria L'Eliana (Camp de Túria)
4.
A la fi si que es varen fer exhibicions perquè tot i no poder formar part de l’Olimpíada, com a tal, si que vàrem assolir el formar part de l’Olimpíada Cultural que acompanyava a l’Esportiva, i així es jugaren una sèrie de partides en un carrer a partir de la Plaça del Diamant de Barcelona.

Estigueren les autoritats de la Conselleria d’Esports de la Generalitat Catalana, el President de la Federació de Pilota Catalana, alguns representats i càrrecs del Comitè Olímpic català, etc.

Com a anècdota puc dir-vos que el Sr. Maragall ens va dir que li feia molta il•lusió rebre aquella Pilota i aquell Guant perquè la seua avia (iaia), era valenciana i es va fer la foto amb el guant posat, tirant-li a la pilota, que és la que apareix en el reportatge de Paco Durá.

Eixes foren accions que la Federació va acometre i de les quals ens sentírem satisfets, tot i que no al 100%, per allò de que “Més haguérem volgut”.
Carlos riera benidoleig
3.

mira jordi puchol,es clar que no vullgeren que partisiparen
El cabro eixe no teNia res a guañar

Víctor Iñúrria
2.

Un bon reportatge de Paco Durà, perquè és clar que cal donar a conèixer la feixuga tasca què ens tocà fer als federatius en aquells moments als quals tot eren il·lusions i mancances.

Per cert, sabíeu que el logotip d'aquesta activitat fou dissenyat per mi i una vegada a les samarretes me'l vag posar en un dels meus viatges a Rússia de forma que tinc una foto a la plaça de l'Hermitage, en què se'm veu com la duc.

juan
1.

El que va tirar la traca fou un home del Genovés anomenat el Tio Antonio el Fideuero. Un gran aficionat

Comenta aquest article